Scouting parochie Sint Anna

12
21-07-2022
  • aanwinst
  • Tilburg
  • verkenners
  • zomerkampen
  • scouting

Scouting Esjeeka is op 30 augustus 2001 ontstaan ​​na een fusie tussen twee scoutinggroepen die sinds de jaren dertig bestaan, namelijk Scouting Sint Jan Baptist (Tilburg) en Scouting Sint Stanislaus Kostka (Tilburg). De groepen zijn gestart in    1935 , in    1936   opgericht en waren aangesloten bij de    Katholieke Verkenners   door de hopman Henk de Leeuw.

Scouting Sint Jan Baptist vindt zijn oorsprong in de wijk Sint Anna. De oprichting van de Jan Baptist groep van de Katholieke Verkenners was in oktober 1934 een feit.  Als patroon werd gekozen voor Sint Jan, een buitenmens bij uitstek. De vijfde verkenner groep in Tilburg. Het organiseren van kampen in de zomer was een van de belangrijkste activiteiten. Niemand ging in die tijd al echt op vakantie.  Maar ook werd gevormd voor optochten zoals in 1937 de verloving van prinses Juliana met prins Bernard. (zie ook deze blog  uit het jaar 2012). 

Leuk weetje: Esjeeka zijn de letters S, J en K voluit geschreven. De S is van het woord Sint die een heilige aanduidde in de namen van de twee “oude” scoutinggroepen. De J is van Jan uit de naam van Scouting Sint Jan Baptist en de K is van Kostka uit de naam Scouting Sint Stanislaus Kostka. De oude groepsnamen komen dus terug in de huidige naam; Scouting Esjeeka.

Vanaf de fusie in 2001 was Scouting Esjeeka gehuisvest aan het Wilhelminapark, in de kelder van het Maria Goretti gebouw. Maar na jaren intensief gebruik was deze op, en was het tijd voor iets nieuws, iets “eigens”, waar ze als scouting ook weer echt scouting  konden zijn, en kunnen genieten van het buitenleven! 

In december 2015 heeft Scouting Esjeeka een plan ingediend om een nieuw scoutinggebouw te realiseren op het voormalige van Gend en Loosterrein, het huidige Spoorpark. In 2016 werden zij als één van de acht kwartiermakers gekozen om deze plannen concreet te maken. Een lang en pittig traject volgde met de nodige hobbels in de weg. Maar sinds januari 2020 hebben zij hun intrek genomen in de prachtige door hun zelf gerealiseerde nieuwbouw in het Spoorpark.

Met de verhuizing naar het Spoorpark kwam de vraag op: Wat te doen met het oude archief?  Helaas was het archief voor het grootste deel aangetast door schimmel. Het archief werd in een vochtige ruimte bewaard. Gelukkig konden we een deel veilig stellen. Dit deel   is als aanvulling opgenomen onder de nummers 59-67. ( archief nr. 1140). 


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag