#10 Restauratie- en digitaliseringsproject Schepenbank Tilburg en Goirle

8
11-05-2022
 • restauratie
 • digitalisering
 • schepenbank
 • Tilburg
 • Goirle
 • Metamorfoze

Zeeuws archiefOp 6 april jl. hebben we een bezoek gebracht aan het Zeeuws Archief in Middelburg om te kijken hoe het subsidieproject Metamorfoze verloopt. Elke maand krijgen we keurig de stand van zaken door van de conservering en digitalisering van   archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle deel 2 (inventarisnummer 8096-10288). Hiervoor hebben we van het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed Metamorfoze uit Den Haag subsidie ontvangen.
Veel van het contact hierover gaat telefonisch of via de mail. Bij zo’n omvangrijk project is het ook goed dat we elkaar regelmatig ontmoeten. Vandaar dat we naar Middelburg gingen voor een bezoek.

We werden in de hoofdstad van Zeeland gastvrij ontvangen, waarbij we een rondleiding kregen langs alle afdelingen die zich met dit project bezighouden. Zoals het restauratieatelier, waar inmiddels alle stukken al zijn geconserveerd en indien nodig gerestaureerd. Daarnaast de depots waar het archief tijdelijk is opgeslagen en tenslotte de afdeling waar de hele planning in de gaten gehouden wordt van dit project. Het digitaliseren van de archiefstukken van de Schepenbank wordt echter niet gedaan door het Zeeuws Archief, maar door het bedrijf Art in Print, dat in hetzelfde gebouw zit. Daar is in de nok van het gebouw een professioneel scanbedrijf ingericht dat alles digitaliseert conform de Metamorfoze-norm. Na een gezamenlijke lunch en keerden we tevreden huiswaarts richting Tilburg.

De voortgang  zit erin! We hebben inmiddels de volgende batch gedigitaliseerde gegevens ontvangen met daarop een groot gedeelte van de scans van dit archief. Het betreft de volgende inventarisnummers:

 • 8096-8983
 • 9599-9599a
 • 9622
 • 9819-9829
 • 9847-9849
 • 10031-10101

archiefstuk uit inventarisnummer 8202Al deze inventarisnummers hebben we inmiddels gepubliceerd op onze website, zodat iedereen er gebruik van kan maken. De originelen blijven overigens nog bij het Zeeuws Archief totdat het project in zijn geheel is afgerond aan het einde van dit jaar.

Dat betekent ook dat we dan pas de laatste batch krijgen met daarop de overige gescande inventarisnummers. In augustus is Art in Print weliswaar klaar met de digitalisering, maar dan moeten de bestandsnamen door het Zeeuws Archief nog bewerkt worden. Vandaar dat het tot eind 2022 duurt.

Als alles is afgerond hebben we een archief om door een ringetje te halen. In 2020 was deel 1 van dit archief al gereed (tot en met inventarisnummer 8095) en eind 2022 volgt deel 2. In totaal is dan het complete archief van archief 14 Schepenbank Tilburg en Goirle 1408-1811 á 101 meter in goede materiële staat en digitaal beschikbaar op onze website. Een stuk erfgoed om trots op te zijn.

Lees ook onze andere artikelen over Metamorfoze

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag