Film van de maand #28 Een stad in beweging

3
29-04-2022
 • film van de maand
 • filmcollectie
 • uit de beeldcollectie
 • Tilburg
 • openbaar vervoer
 • station
 • Spoorlaan

De film van deze maand geeft een voor velen nog herkenbaar tijdsbeeld. We nemen een kijkje in het hart van het Tilburgse openbaar vervoer: de Spoorlaan. Het is een plek waar mensen gehaast oversteken om een trein te halen, waar afscheid wordt genomen, en waar reizigers hun eerste indruk van de stad vormen.

Een nieuw station

De levendigheid rondom de Spoorlaan werd vastgelegd door Joyce Roksnoer. Het is een fragment uit de filmKees de Sloper en andere Tilburgse beelden”.

De titel verwijst naar Cees Becht (Bergen op Zoom 1910 – Tilburg 1982) die van 1957 tot 1975 burgemeester van Tilburg was. In het kader van zijn stadsvernieuwingen verdwenen enkele oude gebouwen, wat hem de bijnaam ‘Kees de Sloper’ opleverde. Onder andere het oude station moest in 1965 plaatsmaken voor een moderner gebouw. Het kenmerkende ontwerp van architect Koen van der Gaast staat centraal in het filmfragment, maar Roksnoer toont meer van de Spoorlaan.

De tekst gaat verder onder het fragment.

 

BBA bussen

Gele en rode lijnbussen van de BBA brengen reizigers van en naar het station. De Brabantsche Buurtspoorwegen en Autodiensten startte in 1947 met onder andere stoomtrams, maar stapte geleidelijk over op het vervoer per bus. In de film zijn we getuige van het plaatsen van een bushalte tegenover het station, die meteen door reizigers in gebruik wordt genomen.

Rode postwagens en volle fietstassen

Naast het openbaar vervoer, toont de film het voormalige postkantoor aan de Spoorlaan. Postbodes fietsen weg met volle posttassen en de kenmerkende rode PTT postwagens staan klaar voor vertrek.

Het filmfragment toont een stad in beweging. Niet alleen met het openbaar vervoer en drukte bij de post, maar ook op het gebied van vernieuwingen. Tilburg maakt vanaf de jaren zestig een stap richting de toekomst, al moet daarvoor soms het oude plaatsmaken.

Meer films zoals deze?

Bekijk dan een van deze eerdere films van de maand:

1 comment

Reageren
 1. Rob | Apr 29, 2022
  Na 20 seconden nog even de Noordhoekse kerk!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag