Film van de maand #13 Tilburg aan het spoor

6
20-01-2021
 • verkeer
 • trein
 • Spoor
 • Tilburg
 • Youtube
 • film
 • uit de beeldcollectie
 • film van de maand
Spoorwegovergang Besterd 1928. Fotograaf onbekend fotonummer 027299.Tilburg is een stad aan het spoor. Sterker nog, het spoor loopt dwars door de stad. Tegenwoordig is het station met het 'kroepoekdak' een belangrijk herkenningspunt in de stad en in het Spoorpark komen het spoor en ontspanning samen. Dankzij bruggen en tunnels heeft het verkeer in de stad geen last van de passerende treinen. Alles beweegt perfect langs elkaar heen. Tilburg leeft met het spoor en dit heeft een decennialange geschiedenis.

Vernieuwingen in de jaren 60

Station Tilburg in 1915. Fotograaf onbekend fotonummer 010673.De huidige situatie is ontwikkeld in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen werd het gebied rondom het station volledig gerenoveerd. Een belangrijke verandering was de sloop van het oude station. Hoewel het gebouw uit 1863 op oude foto's een statige allure uitstraalt, was er veel kritiek op het gebouw. Al meteen na de oplevering werd duidelijk dat het station te klein was voor de stad in ontwikkeling. Gedurende de jaren volgde vele aanpassingen en het bouwwerk werd het meest verbouwde station van Nederland. Een lid van de Tweede Kamer benoemde het gebouw in 1888 zelfs 'het slechtste en ordinairste station van het land’. Desondanks bleef het Tilburgse station bijna honderd jaar in gebruik.

Spoorwegovergang 1939. Fotopersbureau Het Zuiden fotonummer 037215.Terugblikken met oude filmbeelden

Naast het station werden aan het begin van de jaren zestig ook de spoorwegovergangen  vernieuwd. De drukte bij de slagbomen maakte plaats voor bruggen. Waardoor het verkeer voortaan kon doorstromen onder of over de passerende treinen. Hiermee was drukte bij de overgangen verleden tijd.

Met de film van deze maand blikken we terug op de spoorwegovergangen in waarschijnlijk de (late) jaren veertig. Een tijd waarin fietsers, voetgangers en de eerste auto's wachten voor een passerende stoomtrein.

De tekst gaat verder onder de film.Fietsers en stoomtreinen

spoorwegovergang bij de Gasthuisstraat 1925. Fotograaf onbekend, Fotonummer 011297.De film laat de levendigheid rondom de Tilburgse spoorwegovergangen zien. We zien de drukte rondom de overgang bij de Gasthuisstraat (tegenwoordig de Gasthuisring). Het is druk op de overgang. Fietsers, auto's en zelfs een paardenkar steken het spoor over en vervolgen hun weg door de stad. Wanneer een stoomtrein nadert, laat de toezichthouder vanuit zijn huisje de slagbomen zakken en het stadsverkeer komt tot stilstand. 

Dit geldt echter niet voor voor de voetgangers tussen de Heuvel en de Besterd. Dankzij de voetgangersbrug kan het spoor veilig worden overgestoken. Zelfs met de fiets op de schouder. 

Op de filmbeelden zien we een dynamische stad, die dankzij de spoorwegovergangen even tot stilstand komt. Maar  zodra de slagbomen zich weer openen, komt het verkeer weer op gang en vervolgen de Tilburgers onverstoord hun weg. 

4 reacties

Reageren
 1. Rob van Putten | Jan 22, 2021
  Inderdaad van na WO II. De vrachtauto die op 0:29 aan komt rijden is een Bedford OYD. Dat voertuig werd vanaf 1939 voor het Britse Leger geproduceerd. Na de oorlog kwamen ze op grote schaal beschikbaar als vrachtauto.  De Tilburgse brandweer heeft ook jarenlang twee van deze voertuigen in gebruik gehad.
 2. Teuntje (Regionaal Archief Tilburg) | Jan 21, 2021
  Bedankt voor de reacties! De datering van de film was onduidelijk, dus fijn dat we deze dankzij jullie informatie kunnen specificeren. Ik heb de tekst van de blog aangepast. 
 3. Arnoud-Jan | Jan 20, 2021
  Volgens mij zelfs van na WO II: ik zie naoorlogse auto’s en een soldaat in naoorlogs uniform op 2:25 en 2:39
 4. Indie van Lieshout | Jan 20, 2021
  Blijft mooi om deze beelden te zien, het overgrote deel ziet er immers tegenwoordig heel anders uit. De beelden zijn trouwens van 1930 of later, op 1:00 minuut zie je namelijk een zogenaamde "Sik" rijden, een rangeerlocomotief, deze werden pas vanaf 1930 gebouwd ;) https://nl.wikipedia.org/wiki/Sik_(locomotor)

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag