Film van de maand #25 De Groot-Kempische cultuurdagen.

4
20-01-2022
  • film van de maand
  • filmcollectie
  • Youtube
  • Hilvarenbeek
  • Groot-Kempische-Cultuurdagen
  • cultuur
  • uit de beeldcollectie

In Hilvarenbeek bloeit van oudsher de cultuur. Van de spraakmakende Bikse Fiste tot het bourgondische erfgoed van museumbrouwerij De Roos. Bij het grote publiek wellicht minder bekend dan de festivals en het goede leven is dat het Brabantse dorp van 1947 tot 1971 iedere zomer het toneel was van de Groot-Kempische cultuurdagen. Tijdens deze zomerse weekenden werd de Nederlands en Vlaamse cultuur gevierd rondom het Vrijthof. De dagen waren een internationaal begrip met jaarlijks honderden deelnemers en ruime aandacht van de pers.

Een bijzondere schenking

Enkele jaren geleden werden twee films uit het ‘Bikse’ gemeentehuis in beheer gegeven aan Regionaal Archief Tilburg. Dit bleken bijzondere beelden van de Groot-Kempische Cultuurdagen in 1961. Ze geven een unieke blik in een waardevol stukje culturele geschiedenis die het regionale overstijgt. Voor de film van deze maand richten we onze blik op de eerste film. Die ons meeneemt naar zaterdag 22 juli 1961.

De tekst gaat verder onder de film.

 

Culturele activiteiten rondom het Vrijthof

Het is de eerste dag van de cultuurdagen 1961. In het hart van Hilvarenbeek worden de genodigden ontvangen in het gemeentehuis voor de opening van de tentoonstelling Kunstschatten uit Kempische Abdijen. Het gemêleerde gezelschap verwondert zich over de religieuze objecten die staan opgesteld. Na afloop wandelen de gasten rondom het Vrijthof en steken door het poortje langs de Andreaskerk waar een verfrissende borrel en een chique maaltijd wachten.

Met gevulde buiken wandelen de genodigden via de Koestraat naar het parochiehuis  (vanaf 1963 werd dit de Elckerlyc). Burgemeester Jan Meuwese geeft een toespraak en reikt een prijs uit. Waarna het programma vervolgt met andere sprekers, waaronder toneelspeler Albert van Dalsum, en een optreden door een jongenskoor.

Wanneer de gasten het parochiehuis verlaten, krijgen we weer een interessant kijkje in het Hilvarenbeek van de jaren zestig. De camera draait in de Koestraat met op de achtergrond de spits van de Petruskerk. Wat ons terugbrengt naar het Vrijthof, naar een nu nog steeds bekend tafereel. Namelijk volle terrassen bij onder andere café De Zwaan. Het raampje boven de ingang verwelkomt vandaag de dag nog steeds de bezoekers van het etablissement.

De film sluit af met een, jawel, echte Brabantse koffietafel. Op het Vrijthof staat een ogenschijnlijk oneindig lange tafel, gedekt voor honderden gasten. Het maal wordt feestelijk aangekondigd door het Antwerps Trompetterkorps. Waarna de gasten aan tafel kunnen. Hier begint de tweede film, waaraan later dit jaar middels dit blog nog aandacht aan zal worden besteed.

Verder kijken & lezen

Kun je niet wachten op deel twee? Bekijk dan de tweede film van de Groot-Kempische Cultuurdagen alvast op YouTube. Wil je meer Hilvarenbeek op film? Bekijk dan ook de blog over de Bikse Fiste

 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag