Historisch Café: homovervolging in Tilburg rond de bezetting

7
02-06-2021
  • homoseksualiteit
  • lezing
  • onderzoek
  • Historisch Café

Luc Brants. Foto Maria van der HeydenOp donderdag 24 juni is het weer zover: een online Historisch Café. 

Deze keer zal Cultureel Antropoloog Luc Brants, onder andere bekend van zijn boek Van Willem II naar Roze Maandag, de lezing verzorgen.  Brants heeft de afgelopen jaren intensief archiefonderzoek gedaan naar homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg. In zijn lezing 'De vervolging van homoseksualiteit in Tilburg rond de bezetting', gaat hij in op de behandeling van homoseksuelen kort  voor, tijdens en na de bezetting in Tilburg.

Rapport 'De overheid en haar werknemers'
Brants heeft samen met twee collega’s van het Verwey-Jonker instituut onderzocht of er in de periode 1945-1971 sprake was van onderscheid en/of discriminatie bij de overheid op basis van seksuele voorkeur. Dit onderzoek is verwerkt tot het rapport De overheid en haar werknemers. Op 25 mei 2021 is het rapport overhandigd aan demissionair minister Ollongren.

Voor het rapport is grondig archiefonderzoek gedaan bij zes gemeenten. De gemeente Tilburg is er daar één van. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat naar huidige maatstaven, er sprake was van systematische discriminatie van LHBTI-personeel bij zowel de gemeenten als bij het Rijk. Brants zal tijdens zijn lezing ook gebruik maken van het onderzoek dat hij voor het rapport heeft gedaan.

Aanmelden
Aanmelden voor het Historische Café kan door een mail te sturen naar   info@regionaalarchieftilburg.nl  o.v.v. Historisch Café. Op de dag zelf ontvangen de deelnemers een link voor de bijeenkomst. Het online Historisch Café duurt van 19.30 tot 20.30 uur. Deelnemers zijn vanaf 19.15 uur online welkom. De lezing wordt afgesloten met een kennisquiz waarmee weer een leuke prijs valt te winnen. 

De foto van Luc Brants is gemaakt door Maria van der Heyden tijdens het symposium 'Uit de kast'.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag