Film van de maand #16 Het computercentrum in 1969

3
30-04-2021
 • Tilburg
 • Gemeente Tilburg
 • computer
 • film
 • uit de beeldcollectie
 • film van de maand
Computer in 1971, Gemeente Tilburg, foto 032696.Tegenwoordig lopen we allemaal met een minicomputer op zak. Met onze telefoon hebben we de wereld ieder moment van de dag binnen handbereik. Daarnaast werken velen op een handzame laptop, die meebeweegt van huis naar kantoor.

Slechts enkele decennia geleden was de digitale wereld minder handzaam, maar zeker niet minder in ontwikkeling. Op beelden uit de filmcollectie krijgen we een bijzonder kijkje in het computer- productiecentrum van Gemeente Tilburg aan het einde van de jaren zestig. 

Foto: Een secretaresse van Gemeente Tilburg muteert het volksbestand op een IBM 2260 beeldscherm in 1971. Fotograaf Gemeente Tilburg, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Computers bij de gemeente Tilburg in 1969

Voor de oudere kijkers zal de film herkenbare beelden bevatten. Zoals de witte kaartjes die door de ponskaart-verwerkende machine worden gehaald en de magneetbanden. We zien hoe papier in hoog tempo door een printer wordt gehaald, maar ook hoe typistes nog aan het werk zijn achter typmachines. Er is duidelijk nog een lange weg te gaan tot het digitale kantoor zoals we dat anno 2021 kennen, maar de eerste stappen zijn in 1969 reeds gezet. 

1 comment

Reageren
 1. Yvonne | May 06, 2021
  CBT heeft ergens tot eind jaren ‘80 / begin jaren ‘90 bestaan. Was een samenwerking tussen de gemeenten Breda en Tilburg.  Joost van Huijgevoort (later o.a. directeur Diamant-groep) was de laatste directeur.  Via onderstaande link naar stadsarchief Breda zijn enkele foto's te vinden: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gallery&view=horizontal&q=cbt&page=1

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag