Historisch Café over verfrecepten - VOL

28
03-03-2021
 • lezing
 • Historisch Café
 • recepten
 • Textielmuseum
scan verfrecept blauwDe bibliotheek van het TextielMuseum   bewaart een verzameling manuscripten met verfrecepten.  Het zijn handgeschreven schriften met recepten die in de textielindustrie zijn gebruikt tussen 1700 en 1970. Het grootste deel ervan komt uit Tilburg uit de negentiende eeuw.  Deze boeken zijn onlangs gedigitaliseerd in Regionaal Archief Tilburg. Het archief heeft zelf ook een aantal handgeschreven boekjes met   recepten om verf en inkt te maken.

Jantiene van Elk (bibliothecaris)Dit leidde tot het idee een Historisch Café te organiseren waarin  TextielMuseum en het archief samenwerken. Op donderdag 25 maart is er een  online  Historisch Café over deze bijzondere  receptenboekjes.  Waar kwamen de kleurstoffen vandaan? Hoe werd de kennis over de kleurstoffen gedeeld vanuit de koloniën en binnen Europa? Kun je de verfrecepten  ook nu nog  gebruiken om op een historische manier textiel te verven?  Jantiene  van Elk (bibliothecaris  van het  TextielMuseum en het archief)  beantwoordt deze en nog veel meer vragen  in het online Historisch Café van Regionaal Archief Tilburg  op 25 maart.  We sluiten af  met een kennisquiz  waarmee  een leuke prijs te winnen  is!  

Scan verfboekje roze draadjes

Inschrijving gesloten

Aanmelden kan helaas niet meer, we zitten aan het maximaal aantal deelnemers.  Op de dag zelf ontvangen de deelnemers een link voor de bijeenkomst. Vanaf 19.15  uur zijn de geïnteresseerden online welkom. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 20.30 uur. 

Lees veel meer over de verfboekjes en de ideeën die het   TextielMuseum  ermee wil uitvoeren 

10 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Mar 30, 2021
  Zie op de website van het TextielMuseum voor meer informatie over het project van Jantiene over de Verfreceptenboeken: https://www.textielmuseum.nl/verfreceptenboeken-kleur-geven-aan-de-geschiedenis/.
 2. Marike | Mar 26, 2021
  Ik heb genoten van jouw informatie Jantiene, bedankt. Het geeft mij weer een push om straks met mijn tuinverfplanten, als ze groot genoeg zijn, aan de slag te gaan. En daarbij hopend op recepten van het museumarchief. 
 3. Franna | Mar 25, 2021
  jammer dat ik het zo laat door kreeg, ik had graag meegedaan! Franna
 4. Annette | Mar 20, 2021
  Ik ben te laat met aanmelden. Mocht er iemand uit vallen dan zou ik alsnog graag willen inschrijven. Kan dat? 
 5. Monika | Mar 15, 2021
  Zeer interessant. Ik heb nog een aantal verfstalen boekjes liggen...ben zeer geïnteresseerd ook om erover te gaan schrijven.
 6. jojanneke | Mar 09, 2021
  Beste Nanda, er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Het is een livestream die niet wordt opgenomen, dus de enige manier om vanuit Nieuw Zeeland deel te nemen is vroeg opstaan ;-). Iets later 'aanschuiven' is prima. Groeten, Jojanneke
 7. Nanda | Mar 08, 2021
  Goedenavond, ik ben geintresseerd in deze workshop maar kan geen informatie vinden in uw advertentie  wat de kosten  zijn om hier  aan deel te nemen? Ik woon in new zealand en vraag me af of ik ook op een later tijdstip kan deel nemen vanwege het tijdsverschil van 12 uur? Dank en vriendelijke groet , Nanda Rammers,  Nieuw Zeeland 
 8. carola | Mar 06, 2021
  super leuk!!
 9. jojanneke | Mar 03, 2021
  Dank Nathalie! Is aangepast.
 10. Nathalie | Mar 03, 2021
  Er zit een typefout in het maildres!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag