Tevreden over eerste online publiekevenement

10
12-02-2021
 • Historisch Café
 • online
 • lezing
 • carnaval
 • activiteiten
Historisch Café carnaval met Lukas de Kort Om alvast een klein beetje in carnavalsstemming te komen, organiseerden we op donderdag 11 februari in de avond een online Historisch Café. Historicus Lukas de Kort nam ons mee door de geschiedenis van carnaval in Tilburg en omgeving. De boerenkiel, de onderbreking van 100 jaar, het gebruik van dialect om de lokale identiteit te versterken, de kruikenzeiker (waarvoor een man uit een schoenfabriek als model werd gebruikt), de levensgrote kruik op de Heuvel in 1967, het kwam allemaal voorbij in zijn verhaal. De luisteraars zaten thuis met een lekker drankje, sommigen met een kleurrijke sjaal en/of hoed en leken zich uitstekend te amuseren. 

Historisch Café carnaval met Teuntje van de WouwNa een korte pauze startte de carnavalsquiz met Teuntje van de Wouw aan het woord. Na een testvraag, ging het los, 20 vragen over carnaval in ons gebied. Hoe heten carnavalsvierders in Made? Wat wordt er gefrut in Ballefruttersgat? Wat is een Dölleke (van Döllekesgat)? En wat een pezerik van Pezerikkengat? Foto’s en filmpjes uit onze collectie werden gebruikt. De spanning steeg en uiteindelijk won speler Denallo (een spelnaam). Een vrolijke prijs met speciaal gebrouwen carnavalsbier Er staat geen paard in de gang en leuke carnavalsspullen van Ollie's komen Denallo’s kant op. Gefeliciteerd! 

Een dag later kijken we terug. Ruim dertig mensen hadden zich van tevoren aangemeld. Vlak voor we live gingen sloten nog een aantal collega’s van het archief en TextielMuseum aan. De quiz werd met 25 mensen gespeeld (en fanatiek!). Na afloop kregen we reacties als: ‘Super leuk gedaan. Voor herhaling vatbaar.” “Dank voor de lezing. Vlot verteld.” “Interessant. Alaaf!” “Dègge bedankt zèt dè witte!” en we zagen blije gezichten op ons scherm. 

Historisch Café carnaval Lukas de Kort en Astrid de Beer

Het kostte wat voorbereiding, vooral met het testen van de apparatuur. We kregen tijdens de uitzending via de chat te horen dat de kwaliteit van het beeld wisselend was. Heel jammer! Dit leek beter te worden nadat we vroegen aan de luisteraars om hun camera uit te zetten. Dat zorgde voor een stabielere verbinding.  

Historisch Café carnaval na afloopWe hebben er veel van geleerd. En het smaakt naar meer! We gaan kijken of we in de (nabije) toekomst vaker zulke online evenementen kunnen organiseren. Ook als we na corona onze vrijheid weer terug hebben, kunnen online of hybride evenementen een goede aanvulling zijn. We merkten hoe zeer we het gemist hebben om iets te organiseren voor bezoekers. Een volle studiezaal zal voorlopig nog niet gaan, maar een volle online Teamsgroep biedt even zoveel mogelijkheden! 

NB: na afloop hadden we wel het een en ander te poetsen!

4 reacties

Reageren
 1. Rob | Feb 12, 2021
  Ja Astrid, ik heb meegedaan met de quiz. Maar ik wist op voorhand al dat ik laatste zou eindigen.
 2. Astrid | Feb 12, 2021
  Ha Rob, fijn dat je erbij was! Heb je ook meegedaan met de quiz?
 3. jojanneke | Feb 12, 2021
  O dank je Rob, dat is leuk te horen. Een mooie oranje sjaal had jij om! Fijn weekend.Groeten, Jojanneke
 4. Rob | Feb 12, 2021
  Bedankt Astrid, Teuntje, Jojanneke en Mathé. Zoiets is zeker voor herhaling vatbaar.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag