Wereldwinkel in Goirle

9
13-05-2019
  • Goirle
  • actiecultuur
  • aanwinst

Wereldwinkel Gorile 1978

De eerste Wereldwinkel in Goirle werd in 1976 geopend aan de Molenstraat. Later verhuisde de winkel naar de Tilburgseweg 70. De wereldwinkel sloot op 23 juni 2018 de deuren, omdat het niet meer lukte de wereldwinkel, die met vele vrijwilligers werkte, financieel draaiend te houden.


De activiteiten van de wereldwinkel passen in de actiecultuur eind jaren zeventig. Aanvankelijk werd gestart met de verkoop van koffie van het merk Fair Trade. Fair Trade betekent letterlijk eerlijke handel. Koffiebonen werden door Fair Trade rechtstreeks gekocht van de kleine boeren in Zuid-Amerika en Afrika die meestal samen een coöperatie vormen. Zo werd er geen winst opgestreken door een tussenhandelaar. De verkoop van koffie werd uitgebreid  met andere producten uit derdewereldlanden. De statuten van de Wereldwinkel uit Goirle worden bewaard in het archief van het gemeentebestuur Goirle (916.2644)
.


Het archief  met het nummer 1691 bestaat uit notulen en foto's, die door Jan van den Berg zijn gemaakt. De foto's hebben niet alleen betrekking op de wereldwinkel, maar ook op de actiecultuur in Goirle in de tijd van de landelijke demonstraties tegen kernwapens. Medewerkers van de wereldwinkel waren vaste gast bij het inmiddels opgeheven Festival Mundial.


Demonstratie tegen Kalkar

Link naar archiefinventaris.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag