De theatervoorstelling die de geschiedenis tot leven brengt

2
21-03-2019
 • rondleiding
 • theater
 • Aluin
1619 001 © Sanne Peper theater AluinTheatergroep Aluin duikt in de schatkamer van vaderlandse verhalen onder het motto “Wie zijn geschiedenis niet kent weet niet wij hij is.” Dit prachtige, spannende en besmette materiaal verdient een podium. In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon en brengt Aluin 1619 Maak het kort…, over de ondergang van het wonderteam Maurits van Nassau en Johan van Oldenbarnevelt. Op 2 april speelt Aluin in Theaters Tilburg. Geïnteresseerden kunnen vooraf deelnemen aan een voorprogramma in Regionaal Archief Tilburg met een gratis rondleiding door het archiefdepot.

“Maak het kort…” zei Johan van Oldenbarnevelt vlak voor het beulzwaard neerviel. 1619 Maak het kort… toont de laatste dagen van Johan van Oldenbarnevelt. Hij zit in de cel omdat hij gearresteerd is wegens landverraad. Iedereen probeert Prins Maurits onder druk te zetten om hem vrij te laten. Maar het doodvonnis wordt uitgesproken en de geschiedenis zal zijn oordeel vellen over deze grondleggers van Nederland.

Met veel humor, enthousiasme en verbazing brengen de jonge acteurs van Aluin de geschiedenis tot leven. De voorstelling, historisch correct voor zo’n 83,7%, geeft een frisse kijk op één van de prachtige verhalen die de Nederlandse geschiedenis rijk is.

1619 Maak het kort… is het derde en laatste deel van ‘De Vaderlandse Oorlog’, een gloednieuw theaterdrieluik van Erik Snel. Kennis van het vorige deel is niet vereist: de spelers praten je bij. In het voorjaar 2019 zijn op enkele plaatsen in Nederland alle drie de delen van de Vaderlandse Oorlog te zien in een Theatermarathon.

Kaarten kosten 14 euro en zijn bij Theaters Tilburg te bestellen 
Je meldt je voor ons voorprogramma op 2 april aan via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Maak het kort. Het voorprogramma loopt van 17.00 tot 17.45 uur. Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

2 reacties

Reageren
 1. Jaël | Mar 22, 2019

  @luc,staat genoteerd! Hou FB in de gaten voor de uitslag einde van de dag :) 

  Groet Jaël

 2. Luc | Mar 22, 2019

  Omdat het niet lukt via facebook te antwoorden:

  Jeanne d'Arc, dacht ik zo.

  Succes met de wedstrijd,

  Luc Brants

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag