‘Moergestel-Nieuws’ ondergebracht bij Regionaal Archief Tilburg

4
07-02-2019
  • aanwinst
  • Moergestel
  • kranten

Yvonne Welings, Martien Oerlemans, Jean-Paul KorstSinds  januari 2019  is het archief van het weekblad ‘Moergestel-Nieuws’ uit Moergestel in beheer gegeven bij Regionaal Archief Tilburg. Het archief bevat ruim 40 jaargangen van dit weekblad dat in Moergestel werd uitgegeven van 1976 tot eind 2016. Het blad is in 1976 opgezet en al die jaren uitgebracht door Martien Oerlemans en zijn uitgeverij Buro ’76.

Moergestels Nieuws en Martien Oerlemans
In de jaren ’60 was er een drukkerij in Moergestel die startte met ‘De Moergestelse Courant’. Die bleek niet  een lang leven beschoren. Op initiatief van een aantal bewoners van de Krijtestraat en omgeving ontstond ‘De Gestelse’, een wekelijks nieuws- en advertentieblad, dat gedrukt werd bij Drukkerij Bergmans in Tilburg en later jaren in Hilvarenbeek. In een tijd dat het financieel steeds moeilijker werd  om het hoofd boven water te houden, werd ‘De Gestelse’ onderdeel van ‘De Hilverbode’. Naar rato van aanleveren van advertenties uit Moergestel kreeg men ruimte voor het redactionele aanbod. Dat werd echter steeds minder. Het is januari 1976 als de toen 27 jarige Martien Oerlemans ging kijken of hij zijn al lang gekoesterde wens, een eigen weekblad voor Moergestel, werkelijkheid kon laten worden. En die mogelijkheid kwam er dankzij de medewerking van zijn werkgever Drukkerij Em. de Jong in Baarle-Nassau.
De eerste uitgave van ‘Moergestel-Nieuws’ zag het levenslicht op 3 maart 1976. De start was nog bescheiden: één keer per 14 dagen. Dat veranderde  al snel, want de krant bleek in een behoefte te voorzien. Vanaf krant nr. 65 werd het  een weekblad en een graag geziene (en onmisbare) huisvriend van alle Moergestelnaren. Bijna 41 jaar lang!

Op woensdag 2 november 2016 verscheen ‘Moergestel-Nieuws’ voor het laatst als zelfstandig weekblad in Moergestel. Door het sterk teruglopen van advertentie-opbrengsten was het financieel niet meer mogelijk zelfstandig verder te gaan. Het winkelbestand is in het kleine Moergestel steeds verder afgenomen en daarmee ook de advertentie-inkomsten. De laatste editie was nummer 1871… en al die edities en ruim 40 jaren lang is oprichter Martien Oerlemans de verantwoordelijk uitgever en hoofdredacteur geweest. 

‘Moergestel-Nieuws’ maakt vanaf november 2016 onderdeel uit van weekblad ‘Nieuwsklok’, een uitgave van Uitgeverij Em. de Jong in Baarle-Nassau.

Rijke informatiebron voor Moergestel
Wie door de edities heen bladert ziet een breed scala van alles wat zich in ruim 40 jaar tijd in Moergestel heeft afgespeeld. Ook de gemeente Moergestel publiceerde wekelijks haar berichten in de krant en ontelbaar zijn onder andere ook de verhalen die gemaakt zijn over mensen die hun gouden bruiloft vierden. En hoeveel andere verhalen, activiteiten en festiviteiten zijn er doorheen de jaren gepubliceerd in ‘Moergestel-Nieuws’. Nu is het verhaal van die ruim 40 jaar Moergestelse historie voor de eeuwigheid bewaard in Regionaal Archief Tilburg.

Het zal voor het publiek echter nog wel even duren voordat het allemaal in te zien zal zijn, want er is voor het archief eerst nogal wat werk aan de winkel. Een deel van de kranten is vanaf 11 april te zien via deze link.

Voor de samenstelling van de tekst van deze blog tekende zoals vanouds Martien Oerlemans zelf.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag