Programma van open dag editie Alphen en Riel

10
17-10-2018
  • evenement
  • maand van de geschiedenis
  • Riel
  • Alphen
  • open dag

Open dag Alphen Riel(1) LROp zaterdag 20 oktober houdt Regionaal Archief Tilburg een open dag waarbij alle aandacht is voor de dorpen Alphen en Riel. De aanleiding hiervoor is het 70-jarig bestaan van de Heemkundekring Carel de Roy, die actief is in deze twee dorpen. De dag wordt dan ook feestelijk geopend met iets lekkers.

Elk jaar organiseert het archief een open dag waarop een dorp of gebied uit het werkgebied centraal staat. Op deze dag komen bijzondere archiefstukken uit het depot. Dit jaar een krabbel van een verliefde klerk uit 1662 en handgeschreven proces-verbalen uit de roemruchte smokkeltijd.  Deze stukken blijven vaak onopgemerkt, maar tijdens de open dag krijgen ze alle aandacht.
Met de open dag sluit het archief aan bij de Maand van de Geschiedenis, dat in oktober in het teken staat van ‘Opstand’. In een kleine expositie probeert het archief met documenten een beeld te vormen van de historische rijkdom van deze dorpen en of er sprake is geweest van opstand. Was het dan met wapengekletter of gebeurde het juist in stilte? In de expositie, die alleen deze dag te zien is, komen de opstandige verhalen tot leven.

Om 10.00 uur gaan de deuren open. Op het programma staan de volgende activiteiten:
  • 10.30 uur: lezing met tips om te zoeken in de databases van Regionaal Archief Tilburg
  • 11.45 uur: workshop Googelen van je stamboom
  • 12.30 uur: leren lezen van oude handschriften via een online tool
  • 13.30 uur: lezing over het overzichtelijk opbergen van stamboomvondsten met het programma Aldfaer (met spreekuur door Johan van Hassel)
  • 15.00 uur: lezing ‘De volkstelling van 1869’

De afsluitende lezing wordt gegeven door historisch onderzoeker Jan van Eijck. Hij deed onderzoek naar de volkstelling in 1869 en haalde daar opmerkelijke gegevens uit. Kabbelde het 19e-eeuwse leven voort in Alphen en Riel of dwarrelde er toch wat stof neer van de gebeurtenissen op het wereldtoneel? Aan de hand van de volkstelling van 1869 neemt Jan van Eijck de luisteraars mee naar de haarvaatjes van de wereldgeschiedenis.

Doorlopend is er tijdens de dag een historische film te zien en geeft Heemkundekring Carel de Roy uitleg over hun activiteiten. De bezoekers ontvangen een leuk aandenken (zolang de voorraad strekt).

De open dag is gratis te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag