Stem op ons Stuk van het Jaar

1
04-10-2018
inzending Stuk van het Jaar 2018 brood voor stakers

Van 1 tot en met 25 oktober 2018 kan er weer gestemd worden op het mooiste, meest bijzondere archiefstuk. Dat is tijdens de verkiezing van Stuk van het Jaar. Wij doen vanuit Tilburg mee met een foto uit 1935.

In augustus 1935 ontstond het grootste arbeidsconflict uit de Tilburgse historie. Textielarbeiders verzetten zich massaal tegen een door de vakbonden en de fabrikantenbond overeengekomen loonsverlaging. Vijfduizend arbeiders deden mee aan deze ‘wilde staking’, gesteund door vele niet-arbeiders in Tilburg en ver daarbuiten.
Tilburgse bakkers droegen hun steentje bij door brood uit te delen aan de huisgezinnen van de stakers.
Het resultaat van de staking? De aangekondigde loonsverlaging werd slechts een tijdje uitgesteld….. Uit vergelding kregen de meeste stakingsleiders hun ontslag.

De foto is gestemknopmaakt door Persbureau Het Zuiden

Stem op ons Stuk!


Wil je meer lezen over deze grootse staking? Ga dan naar het Geheugen van Tilburg, waar schrijver Anton van de Wiel zeer uitgebreid ingaat op de gebeurtenissen in deze roerige periode.


Poster Stuk van het Jaar 2018 def-LRDe landelijke verkiezing Stuk van het Jaar vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. In de maand oktober - tijdens de Maand van de Geschiedenis - kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. Archieven laten hun mooiste stukken zien, die te maken hebben met het thema ‘opstand’.
Stuk van het Jaar heeft in 2018 weer een nieuwe ambassadrice: fotografe en voormalig Journaal-presentatrice Sacha de Boer.
Regionaal Archief Tilburg is één van de organisatoren van deze verkiezing.2 reacties

Reageren
 1. Rob | Oct 04, 2018
  Eerder verschenen er artikelen over de staking van 1935 van de hand van Ton Wagemakers en Willem van Mook in Actum Tilliburgis, jrg. 10 (1979) nr. 1, pag. 3-37 en jrg. 11 (1980) nr. 3, pag. 57-64.
 2. Berry | Oct 01, 2018

  Het historisch erfgoed wordt door Sacha letterlijk met voeten getreden. Schimmels en bacteriën worden overgebracht ...
  Arbo-technisch lijken me dergelijke hoge hakken ook niet handig in het archief. Voordeel is wel dat je gemakkelijker bij de bovenste plank komt ... Dat moet ik dan wel toegeven.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag