Brieven van een Tilburgse Indiëganger

14
25-05-2018
 • Van Beers
 • Tilburg
 • Indieganger
 • egodocumenten
 • brieven
 • aanwinst
Johan van OldebarneveltDeze ansichtkaart toont de Johan van Oldebarnevelt, van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Met dit schip voer de Tilburgse Indiëganger Jos Spijkers naar het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens zijn reis en daarna schreef de dienstplichtige militair naar zijn zus Lies en zwager Janus van Beers-Spijkers, die toen aan de Ringbaan Oost woonden. De kaarten en brieven omvatten de periode oktober 1948 tot mei 1950.

De correspondentie geeft een bijzonder inkijkje in het alledaagse leven in Tilburg. Hoe houdt ons moeder zich? vraagt Jos zich bezorgd af aan zijn zus. De reis duurt lang en er is weinig te zien. Gelukkig is hij niet zeeziek. Hij is blij met alle berichten van de familie.
Het slapen in de klamboe wordt als romantisch ervaren en in plaats van toiletpapier is daar de fles. Hij is dan in Semarang gestationeerd, later wordt dat Solo.  
De briefwisseling met het thuisfront wordt wat minder, aan de foto van het zoontje Jan van Lies en Janus merkt hij dat de tijd snel gaat.

Hij ziet er naar uit om terug te mogen keren en in mei 1950 is het zo ver.
Jos Spijkers, die in december 1928 werd geboren, leeft nog steeds en gaf zijn neef Jos van Beers toestemming om èn deze blog te publiceren èn om de brieven te schenken.
Het archiefnummer is 1658.
2 reacties

Reageren
 1. luud | Aug 31, 2018

  Hallo Thieu, altijd vervelend zo'n los eindje in de stamboom.

  Concreet heb ik helaas geen tips voor je maar als ik jou was zou ik een bericht plaatsen op het forum van het BHIC in Den Bosch. Mogelijk dat daar iemand je op het juiste spoor kan zetten.

  http://www.bhic.nl/onderzoeken/forum

 2. Thieu | Aug 26, 2018

  Ls.

  Al jaren ben ik opzoek naar gegevens van Christianus Josephus van Oosterhout, geb. Tilburg 11-11-1882.

  vertrokken naar Nijmegen in 1906 om dienst te nemen in het KNIL we weten dat hij tot zijn pensioen gerechtelijke leeftijd in 1923, in dienst is geweest. ten tijde daarvan liet hij zijn spaargelden overschrijven naar ene W. van Oosterhout wonende in de Goirkestraat H 101.

  Om mijn genealogische gegevens te completeren zou ik graag weten hoe ik in de archieven of registers te weten kan komen hoe het een en ander ineen steekt en hoe ik dus aan die gegevens kan komen.

  bij voorbaat mijn hartelijke dank!!

  Wg. Thieu van Oosterhout, 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag