Foto's ook op wat oudere bidprentjes

12
17-05-2018
 • Rijen
 • Dongen
 • bidprentjes
 • aanwinst
0410.AdrianaHaastElke religie en cultuur heeft unieke rouwrituelen, die soms in de loop van de jaren veranderen. Een voorbeeld van een rouwritueel is het bidprentje.
Veel bidprentjes die heden ten dage worden uitgereikt na een crematie of begrafenis tonen een afbeelding van de overledene. Het bidprentje vormt hiermee tevens een visuele herinnering.

Tot de jaren negentig van de vorige eeuw was het niet gebruikelijk om een foto op een bidprentje te plaatsen. Er werden vaak standaard afbeeldingen gebruikt. De uitgereikte bidprentjes werden bewaard in het bijbeltje of in een apart doosje thuis.

Zo ook de oma van John Stienen. Zijn oma J. Stienen-Bakx (1914-2004) woonde haar hele leven in Rijen en verzamelde haar bidprentjes. John Stienen schonk ons de prentjes.

Opmerkelijk is dat op deze prentjes een enkele keer foto's zijn afgebeeld. De afgebeelde foto is van Adriana Maria Haast (1884-1959), echtgenote van Cornelius Petrus Seelen. Met hoofdletters is op haar bidprentje gedrukt: Weldoenster van de kerk.

1 comment

Reageren
 1. Marie | Sep 17, 2020
  Interessant om te lezen dat het vroeger niet gebruikelijk was om een foto op een bidprentje te plaatsen. Ik geloof dat men het fijn vind om een foto te zien op dit prentje. Ook bewaren veel mensen de foto en kijken hier regelmatig nog naar.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag