Geluk in Gilze en Rijen - 7 oktober in ons archief

3
26-09-2017
  • lezing
  • publieksdag
  • evenement
  • Gilze en Rijen
  • open dag

wapen Gilze en RijenInformatiedag georganiseerd door Heemkring Molenheide
en Regionaal Archief Tilburg

De geschiedenis van de gemeente Gilze en Rijen kent vele geluksmomenten. Tijdens een informatieve dag op 7 oktober in Regionaal Archief Tilburg komen een aantal van deze momenten voorbij. Archiefstukken uit de collectie vertellen het verhaal! Een groot geluk dat veel archieven bewaard zijn gebleven, zoals die van de schepenbank, huwelijksregisters, geboorteregisters, van sportclubs, architecten, harmonieën en nog veel meer. 

Grote Kerkstraat - Raadhuisstraat Gilze 082486Gilze en Rijen bestaat uit de dorpen Molenschot, Hulten, Gilze en Rijen. Op de informatiedag op 7 oktober zijn de fraaiste archiefdocumenten (ook foto’s en kaarten!) uit deze dorpen te zien. Er zijn verschillende presentaties zoals die over het beschrijven van foto’s door Mirjam Heijs van Regionaal Archief Tilburg, waarin vele foto’s uit Gilze en Rijen de revue passeren. Vaak is het mogelijk om online al veel stamboomgegevens  te vinden. Ans Holman van het archief laat zien hoe je via Google niet méér resultaten krijgt, maar bétere, door slim te zoeken.
Net zo essentieel als het zoeken en vinden is het verwerken en vastleggen van de gegevens uit stamboomonderzoek. Het online programma Aldfaer is daar een handige tool voor. Genealoog Johan van Assel legt uit hoe je ermee kunt werken. Luud de Brouwer van het archief laat het gemak zien waarmee via de website van Regionaal Archief Tilburg gezocht kan worden in de verschillende databases. Daarin liggen veel gegevens uit Gilze en Rijen opgeslagen. De dag wordt afgesloten met een co-presentatie van Jan en Connie Hoevenaars uit Gilze. Connie vertelt over archiefonderzoek, met name over de cijnsboeken en wat daar allemaal in te vinden is. Jan vertelt over de samenhang tussen landschap en toponymie en wat je daarvan terugvindt in archieven.

082352-moeder-Anna-MolenschotDe dag is een mooie kennismaking met het archief. De bezoekers ontvangen het ‘Gans Gilze en Rijen Ganzenbord’ (zolang de voorraad strekt). ‘Geluk in Gilze en Rijen’ wordt georganiseerd in samenwerking met Heemkring Molenheide in het kader van Maand van de Geschiedenis (met als thema Geluk).

Informatiedag Geluk in Gilze en Rijen
Zaterdag 7 oktober in Regionaal Archief Tilburg
Van 10.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis

Parkeren kan in de Parkeergarage Tivoli (op loopafstand).

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag