Mini openbaarheidsdag Geertruidenberg en Raamsdonk

11
08-09-2017
 • Openbaarheidsdag
 • wethouder
 • Raamsdonksveer
 • Raamsdonk
 • Geertruidenberg
 • bezoek
 • archieven
wethouders uit Geertruidenberg op bezoekDonderdag 7 september 2017 werd de opname van de gemeentelijke archieven Geertruidenberg  en Raamsdonk 1981-1996 bij Regionaal Archief Tilburg formeel bekrachtigd  tijdens een bezoek van wethouders Bert van den Kieboom en Adriaan de Jongh. Deze laatste is portefeuillehouder van het archief. Medewerker William Verhagen, Yvonne Welings, gemeentearchivaris van Geertruidenberg en Stijn van Rooij, teammanager Juridische Zaken gemeente Tilburg, waren hierbij aanwezig.

De overgebrachte archieven zijn terug te vinden onder archiefnummers 2654 en 2726. Beide archieven zijn al toegankelijk gemaakt middels een inventaris. Maar voor de genealogen brengt deze overbrenging  goed nieuws, de meest recente en openbare registers van de Burgerlijke Stand van Geertruidenberg en Raamsdonk zijn sinds donderdag 7 september digitaal beschikbaar via de website. Vanuit het nu overgedragen materiaal zullen we jaarlijks een nieuw deel online kunnen publiceren.

wethouder De Jongh Geertruidenberg en Yvonne WelingsBeide wethouders kregen uitleg over de website van het archief en over het jaarlijks openbaar maken van nieuwe gegevens vanuit onze collecties. Vandaag was ook een soort openbaarheidsdag (wat we meestal op 1 januari 'vieren'), want door de ondertekening van de overbrenging kunnen we meteen al materiaal online beschikbaar stellen.

Vanuit Regionaal Archief Tilburg wordt nauw samengewerkt met heemkundige groepen in Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk. Met de Oudheidkundige Kring zorgden we voor Geertruidenberg op de Kaart en de Geertruidenberg Wiki, met het Veersch Erfgoed realiseerden we Raamsdonksveer op de Kaart met ook hun eigen Wiki.

bezoek wethouders GeertruidenbergEn op nog een terrein is Geertruidenberg heel actief in samenwerking met ons archief: het inrichten van een e-Depot. Geertruidenberg is de eerste gemeente in Nederland die een online depot heeft, waar stukken inzitten die op de website van het archief ingezien kunnen worden. Andere archieven zijn hier ook mee bezig, maar het tonen op de website is een primeur voor Geertruidenberg. Zij waagden de sprong om dit samen met Picturae en ons archief op te bouwen. De stukken die tot nu toe zijn overgebracht zijn voornamelijk bouwvergunningen.

Na de uitwisseling van kennis beeld uit collectie Bas Zijlmansbrachten we een bezoek aan het depot, waar een aantal bijzondere stukken uit de collectie klaar lagen. Uiteraard mocht daarbij de collectie van Bas Zijlmans niet ontbreken! De foto hiernaast is uit die collectie.

1 comment

Reageren
 1. Bert van den Kieboom (wethouder Geertruidenberg) | Sep 09, 2017
  De ontvangst en het programma was heel goed. Het bezoek aan het archief in de kelder was voor mij een openbaring. Schitterend! Ik constateer, ook onder de jongeren een steeds grotere. 'Hang naar het verleden'. Het is van belang dat onze inwoners steeds meer informatie over het verleden van onze gemeente vanuit de huiskamer kunnen raadplegen. Overigens is een bezoek aan het regionaal archief ook meer dan de moeite waard. Het is van belang om het verleden te koesteren en 'onze geschiedenis' te bewaren voor de generaties na ons.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag