Blij met nieuwe aanwinst: negatieven van Van Aarle

10
08-09-2017
  • overdracht
  • Tilburg
  • foto's
  • foto
Groepsportret vAarle-Marie van der Heyden - kleinVrijdag 8 september 2017 vierden we een feestje. Met de familie van fotograaf Frans van Aarle en burgemeester Noordanus kwamen we in het archief bijeen om officieel de overdracht van Van Aarles negatievenarchief te vieren.

Reg Arch vAarle-Maria van der Heyden - kleinHet gaat om duizenden negatieven van foto's die zijn gemaakt voor onder andere de Tilburgse Koerier, Brabants Dagblad (en de voorganger Nieuwsblad van het Zuiden), Communicatieclub Bourgondië, banken, familiefoto's, communicantjes, gebouwen in de stad, foto's voor de gemeente Tilburg, voor voetbalclub Willem II en nog veel en veel meer. De uitgebreide collectie is nog in bewerking. Deze wordt schoongemaakt, zuurvrij ingepakt en geselecteerd. een waardevolle aanwinst, waar wij als archief heel blij mee zijn.

vAarle-Maria van der Heyden - kleinDe fotospeciaalzaak werd door Frans van Aarles grootvader (ook Frans!) opgericht aan de Korvelseweg. Van Aarle kreeg later ook filialen in Hilvarenbeek, Goirle en bij de De Rooi Pannen. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met Fuji. Van Aarle beschikte over een uitgebreide fotocollectie met Tilburgse onderwerpen. De foto's uit die collectie werden in 2004 overgedragen aan ons archief. Nu hebben we de negatievencollectie in beheer gekregen.
Van Aarle was betrokken bij diverse publicaties, zoals Tilburg bij avond en bij nacht (1972; met Koos Neesen). Van Aarle is een van de oudste nog bestaande fotozaken in Tilburg. De grondlegger was ooit assistent bij Adriaan van Beurden.

kado vAarle-Maria van der Heyden - kleinAls fotograaf maakte Frans van Aarle veel groepsportretten. Tijdens de officiële overdracht deden we dat ook! Het groepsportret werd nu uiteraard niet door hem gemaakt, maar door Maria van der Heyden. Gemeentearchivaris Yvonne Welings overhandigde aan Van Aarle en aan de burgemeester het fotoboek 't Toekomstig Verleden, waarna we het glas hieven.

De hier geplaatste foto's zijn alle vier van van Maria van der Heyden.

Zowel Omroep Tilburg als Omroep Brabant maakten er een verslag van.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag