Fotowand #10: Lindeboom Heuvel wordt gekapt voor ondergronds fietsenrek

2
04-09-2017
  • Tilburg
  • lindeboom
  • protest
  • actiefoto's
  • actiecultuur
  • Fotowand
Kap lindeboom 1994, Foto: J. WeverWethouder Frits Horvers van het CDA had een droom. Hij droomde van een fietsenstalling onder de Heuvel. Er was wel een probleem: daarvoor moest de oude lindeboom wijken. De discussie over de gezondheid van de Tilburgse Lindeboom kwam regelmatig terug in de pers. De boom had geleden onder de bouw van Heuvelpoort en was geen schim meer van de glorieuze boom die het ooit was geweest. Voor Tilburg was de Latijnse naam Tilia nog een tijdlang van betekenis vanwege de onduidelijke oorsprong van de naam Tilburg. Onder de Heuvelse lindeboom spraken de Tilburgers in het verleden ook recht gesproken en er werden ook vonnissen uitgevoerd. Kortom, de lindeboom op de Heuvel was vergroeid met Tilburg en de Tilburgers.

Kap lindeboom 1994, Foto: J. WeverEr ontstond dan ook veel verzet tegen het kappen van deze boom. Actievoerend Tilburg liet zich niet onbetuigd en onder leiding van Henk Kuiper, bioloog, verzetten enkele mensen zich actief tegen het vellen van de lindeboom. Het inspireerde Henk tot de leus: Tilburg Moderne indus-triest-ad, een lepe variatie op het toen geldende motto: Tilburg Moderne Industriestad.
De actievoerders ketenden zich vast aan en in de boom om het proces te frustreren. Het vergde wat kunst en vliegwerk om de demonstranten los te krijgen en de boom om te zagen. Op de dag des oordeels, 27 april 1994, was er veel volk op de been om getuige te zijn van deze historische gebeurtenis.
Tot verbazing van alle aanwezigen bleek er een nieuwe loot in de oude vermolmde stam te zitten. Een teken van moeder natuur?

In 2007 zijn er nazaten de Tilburgse lindeboom teruggeplaatst op de Heuvel. Omroep Brabant maakte daar een korte reportage over met o.a. beelden van de kap uit 1994.

Deze blogpost maakt deel uit van een serie over de fotowand in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg in aanloop naar de Manifestatie: GEEN CENSUUR AAN DE MUUR. Voor meer informatie klik op de link.

Eerdere blogposts in deze serie:
Atoomstroom, boze droom!
Geen pasjeswetten maar gelijke rechten!
Studenten verstoren bijeenkomst van rectoren in 't Wit Paardje

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag