Fotowand #7: Studenten verstoren bijeenkomst rectoren in ’t Wit Paardje

7
01-09-2017
  • studenten
  • Tilburg
  • protest
  • actiecultuur
  • Fotowand

studentenprotest 1985. Foto: J. WeverIn 1985 ontstonden plannen om het systeem van de studiebeurs op de schop te nemen. Minister Deetman  van Onderwijs wilde de invoering van de zogenaamd basisbeurs. Iedere student kreeg hetzelfde bedrag en het was onafhankelijk van het inkomen van de ouders. Armere studenten zouden dan geld bij kunnen lenen. Dit plan leidde tot veel verzet en protest in Nederland. Zo ook in Tilburg, met de vele opleidingen die hier gevestigd waren.

studentenprotest 1985. Foto J. WeverOp 22 april 1985 bezetten studenten de Hogeschool, de academie voor Journalistiek en het nieuwe bestuursgebouw van de Katholieke Leergangen. Minister Deetman zou het nieuwe bestuursgebouw feestelijk komen openen, maar dat was te risicovol met al het studentenprotest. Het feestje wordt verplaatst naar ’t Wit Paardje in Tilburg-Noord. Als de studenten daar achter komen gaan ze daarheen en belemmeren de doorgang. Er was veel politie nodig om de bijeenkomst doorgang te laten vinden. De hapjes en hoogwaardigheidsbekleders komen binnen via zij-ingangen.

Muurkrant mei 1985

Deze blogpost maakt deel uit van een serie over de fotowand in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg in aanloop naar de Manifestatie:  GEEN CENSUUR AAN DE MUUR. Voor meer informatie klik op de link.

Eerdere blogposts in deze serie:
Atoomstroom, boze droom!
Geen pasjeswetten maar gelijke rechten!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag