De nieuwe fotowand is geopend!

3
16-06-2017
  • studiezaal
  • foto´s
  • actiecultuur
  • muurkrant
Fotowand actiecultuurAan de lange wand van onze studiezaal prijken sinds donderdag 15 juni 2017 elf nieuwe foto's! De eerdere foto's van schoolklassen zijn vervangen door foto's van actievoerders en muurkranters. 
Donderdagmiddag werden ze 'onthuld' en toegelicht door de fotograaf zelf, Joop Wever (www.webwever.net)

Fotowand actiecultuur 2Circa honderd foto's kregen we om uit te kiezen. Met een aantal collega's van Regionaal Archief Tilburg hebben we daar elf foto's uit gekozen, waarbij gelet werd op diversiteit: acties in Tilburg, maar ook in andere plaatsen, over verschillende thema's als werkgelegenheid voor jongeren, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, voor autochtonen en allochtonen, de strijd tégen atoomenergie en vóór betaalbare woningen. Maar ook vrolijkheid onder actievoerders! Er waren foto's die de lol benadrukten, ook daarvan zijn er een paar gekozen.
Alle foto's zijn in zwart/wit. Ook al belichten ze de geschiedenis, de thema's zijn nog steeds van nu.

Twee foto's lichten we er hier uit:
KalfusIn 1990 gingen 49 vrouwelijke medewerksters van de voddenfabriek Kalfus aan de Lovense Kanaaldijk in staking. Ze streden voor een werkweek van 36 uur, voor een beter salaris, voor de mogelijkheid vakantie te nemen gelijk aan de schoolvakanties. Hun staking duurde wekenlang en ze kregen ondersteuning van de Tilburgse Muurkrant en de vakbond. Voordat ze in staking gingen hadden ze eigenlijk geen idee hoe je een staking moest aanpakken. Mensen van de muurkrant hielpen hen daarbij.
Deze staking leidde helaas niet tot het inwilligen van hun eisen, maar wel tot veel bewustzijn. Er was ook veel steun en waardering voor deze staking.
Op de foto zie je één van de staaksters de mini-muurkrant vasthouden. Deze versie van de grote muurkrant kon je verkrijgen via een abonnement. Vanuit de opbrengsten van deze abonnementen, werd de grote muurkrant betaald. Diverse keren werd daarin geschreven over de situatie bij de fabriek van Kalfus.

Foto actiecultuur studiezaal lindeboomOp een andere foto zien we de lindeboom op de Heuvel die gekapt werd. De foto is van 27 april 1994. Wethouder Frits Horvers wilde de fietsenkelder laten bouwen, waardoor de lindeboom niet behouden kon worden. De boom bleek al half dood te zijn, maar toch was het protest tegen de kap enorm. Een actievoerder Henk was woest en klom in de boom. Hij had een spandoek gemaakt met daarop de tekst 'Tilburg moderne indusTRIESTad'. Een andere actievoerder, Huub, een bomenbeschermer, kleedde zich uit op de plek van de omgezaagde boom en riep: "Dit is moord op het hart van Tilburg". Hij voerde actie in zijn blootje. Hij werd opgepakt en drie uur opgesloten in het politiebureau aan de Noordhoekring. Daarna werd hij eruit gehaald en volgde een met de hand getikt proces-verbaal door een agent achter een typemachine. Hierin stond het hele verhaal van Huub te lezen. Een procesverbaal wordt altijd opgenomen in het dossier in het politie-archief (dat gesloten is).
Huub had al in 1990, dus vier jaar eerder, een loot meegenomen van de jonge linde, die toen al uit de stam verrees. Hij plantte die in zijn tuin en inmiddels is deze tot een nieuwe lindeboom gegroeid. Wat een mooi gebaar: een takje van die nazaat van Tilburgs bekende lindeboom werd meegenomen naar de studiezaal tijdens de 'onthulling' van de nieuwe fotowand!

De aanwefotowand studiezaal onthullingzigen vertelden veel verhalen. Een mooi verhaal uit de Leidse muurkrantenbeweging is deze: In Leiden ging de gemeente over tot het wit schilderen van de geplakte muurkranten. Daarmee werden ze onschadelijk. Dat gaf omstreeks 1975 de inspiratie tot een 'tango' met de volgende tekst:

Plak plak plak geef hem nog een kwak
Geen censuur op de muur
Het leven is al veel te duur
Plak plak plak geef hem nog een kwak

fotowand studiezaal actiecultuur

Ben je geïnteresseerd? Kom dan een keer kijken naar de prachtige foto's. Iedere dinsdag en vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur is de studiezaal geopend en kun je langskomen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag