Informatiemiddag over Vele Handen project goed bezocht

3
28-03-2017
  • Notariële archieven
  • Vele Handen
  • crowdsourcing
startslide-VH-notarisOp zaterdag 25 maart kwamen 35 personen naar Regionaal Archief Tilburg om zich te laten informeren over het crowdsourcingsproject "Notaris van toen zoekt transcribent van nu".

Als eerste sprak Daan Meijer van de Stichting tot Bevordering der Notariële Wetenschap over het ambt van notaris. Hij vertelde over het belang van de notaris, de opleiding van notarissen en de historische context van het ambt. De bezoekers luisterden geboeid naar zijn verhaal. Hij haalde enkele lokale notarissen aan en kon daar uit de bibliotheek en informatie van de stichting het een en ander over vertellen. Hij wees ook op de website www.knb.nl  (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) en  notaris.nl waar veel  informatie over notarissen van toen en nu online te raadplegen is in het opvolgersarchief.
Daan schonk het archief een boek getiteld: De notaris in woord en beeld als naslagwerk voor iedereen maar voor de deelnemers aan dit project in het bijzonder. Hij had voor alle aanwezigen ook nog een exemplaar van het tijdschrift Ponder bij zich.

IMG-20170325-WA0001
Daarna lichtte Luud de Brouwer het project toe in een poging de aanwezigen over te halen om deelnemer te worden op Vele Handen en het project van het Tilburgse archief. Die presentatie eindigde met een live demonstratie op de website Vele Handen. Daarbij kwam het gesprek met het publiek goed op gang. Er kwamen veel vragen over de werking van de website, de manier van invoeren, de keuzes die gemaakt zijn etc.

IMG-20170325-WA0005
Na de presentaties was er nog gelegenheid om originele repertoria en minuutakten te bekijken en door te bladeren. De bezoekers konden zo nog wat informeler vragen stellen over het project en deelname daaraan.

Deze middag stond in het teken van dit gloednieuwe project dat is gestart op het platform www.velehanden.nl. Vrijwilligers transcriberen de volledige repertoria die de notarissen van twaalf gemeenten hebben volgeschreven in 125 jaar, tussen 1811 en 1935. Die teksten, met datums en vermelding van de soort akte komen na afloop van het project in de database online te staan. De (minuut)akten van de notaris worden daar in een later stadium nog aan gekoppeld.
De hulp van de crowd is hard nodig om deze berg aan informatie toegankelijk en doorzoekbaar te krijgen. Het gaat in totaal om ca. 240 strekkende meter archief, met daarin 1449 repertoria en ruim 15.000 scans.

Nu de vele handen uit de mouwen steken en de schat aan informatie aan de vergetelheid ontrukken!

Meedoen? Meld je aan en help mee!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag