Culturele organisaties stomen Fontys-studenten klaar voor pop-up tentoonstellingen

1
23-03-2017
  • Tilburg
  • Stadsmuseum Tilburg
  • educatie
  • Fontys
  • kunst
  • tentoonstelling
BKKC-Tessa_IMGP9981-640x425Gevonden voorwerpen en oude foto’s en tijdschriften: veel kunstenaars laten zich erdoor inspireren. Herinneringen aan vervlogen tijden, tekens van levens, fascinerend! Bij bkkc en de Bibliotheek Tilburg Centrum is tot en met 30 april de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen te zien. Aan deze expositie is een educatief programma gekoppeld. Hierbij verzorgden zes culturele instellingen uit Tilburg, waaronder ons archief en Stadsmuseum Tilburg, een inspiratiedag voor ruim honderd studenten van Fontys Academie voor Beeldende Vorming. Deze studenten presenteren vervolgens op 23 en 24 maart hun eigen pop-up tentoonstellingen op twaalf verrassende locaties in Tilburg.

Dag vol inspiratie
Op maandag 20 maart volgden de Fontys-studenten een dagvullend programma waarbij ze een bezoek brachten aan de zes deelnemende culturele organisaties in Tilburg. Deze organisaties hebben de studenten geïnformeerd, geïnspireerd en stof tot nadenken gegeven over het thema ‘gevonden voorwerpen’.
In Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg lieten Marloes Coppes en Petra Robben zien dat archieven en musea een rijke bron aan inspiratie kunnen zijn. Aan de hand van uiteenlopende stukken en objecten werd bijvoorbeeld nagedacht over de waarde van de stukken. Is het van belang een stuk zonder context te bewaren of niet?  In de bibliotheek werden studenten aan het denken gezet over de vraag hoe je je als kunstenaar kunt verhouden tot een reeds bestaande collectie. Eleye Boerenkamps, die op dit moment als artist-in-residence werkt in Gastatelier LEO XIII, ging met studenten in gesprek over de relatie die een toeschouwer aangaat met een tentoonstelling.

Pop-up tentoonstellingen in de stad
De inspiratiedag op maandag maakte onderdeel uit van een groter project van de Academie voor Beeldende Vorming: de ‘Speciale week’. Studenten sluiten deze week af met het presenteren van twaalf pop-up tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. Hiervoor zijn studenten op zoek gegaan naar niet voor de hand liggende locaties in Tilburg - denk bijvoorbeeld aan een park, verzorgingstehuis of fietstunnel. De pop-up tentoonstellingen op deze locaties vormen samen een kunstroute, die op donderdag 23 maart (14-17 uur) en vrijdag 24 maart (12-15 uur) gratis te bezoeken is. Haal de routebeschrijving op bij één van de twee startpunten: bkkc (spoorlaan 21 i-k) of de Bibliotheek Tilburg Centrum (Koningsplein 10) – en bekijk dan meteen de dubbel-expositie Gevonden voorwerpen!

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag