70 leerkrachten in spé op bezoek!

2
16-03-2017
  • archiefonderzoek
  • Tilburg
  • onderwijs
  • Fontys
  • educatie

fontys4Op vrijdag 10 maart 2017 kwamen 70 studenten van de lerarenopleiding basisonderwijs (PaBo) van Fontys Hogescholen kennis maken met het archief: welke bronnen tref je er aan en wat kun je er eigenlijk mee? De studenten hadden als opdracht meegekregen de omgeving van hun stageschool in kaart te brengen.
We hadden drie onderdelen voor hen georganiseerd waarbij ze in kleine groepjes rouleerden:

fontys1Onze historica Astrid de Beer gaf een rondleiding door het depot waarbij naast zeer oude stukken ook enkele muurkranten uit het Tilburgs actieverleden werden getoond (de Tilburgse Muurkrant verscheen tussen 1978 en 1995).

fontys3Onderzoeker en coördinator van onze vrijwilligers Stef Uijens vertelde over archiefonderzoek en hoe je onze website daarbij zo optimaal mogelijk kunt gebruiken. Samen met de studenten vond hij enkele van hun voorvaderen terug in onze online databank.

Als inleiding op de studentenopdracht vertelde archiefeducator Marloes Coppes hoe zij gedrieën het gebied Stappegoor (locatie van de lerarenopleiding) onderzocht hadden en wat zij daarbij tegenkwamen. In eerste instantie leek het erop dat er nooit iets in het gebied gebeurd was. Maar bij stug doorzoeken bleek dat er zelfs archeologische vondsten uit de ijzertijd en de bronstijd zijn gedaan! Voor de bouw van de PaBo moest dan ook archeologisch onderzoek worden verricht.

fontys2Nadat iedereen deze ‘3-slag’ had doorlopen was er werktijd voor het omgevingsonderzoek. Astrid, Stef en Marloes bleven beschikbaar om te helpen bij eventuele ‘opstartproblemen’ en vragen.
We vonden het heel waardevol deze aankomende leerkrachten een introductie in ons archief te kunnen bieden. Met dank aan de studenten voor hun belangstelling en enthousiasme.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag