Op de eerste dag van de conferentie 'Parchment, Paper and Pixels' was een deel van de tijd ingeruimd voor een rondleiding in de beroemde basiliek van Sint-Servaas. De kerk staat op de plek van het graf van de heilige Servaas van Maastricht, de eerste bisschop van de stad. De oudste crypte van de kerk is gebouwd in het jaar 560. De basiliek van Sint-Servaas wordt hierdoor als oudste kerk van Nederland beschouwd. De huidige kerk boven de crypte werd gebouwd tussen de elfde en dertiende eeuw.

Onder professionele begeleiding van een gids van Regionaal Historisch Centrum Limburg werden de bezoekers door de kerk geleid. Zo kwamen we onder andere langs het bergportaal, met beelden uit de late twaalfde en vroege dertiende eeuw.

Een hoger gelegen deel achterin de kerk bood een mooi uitzicht over het schip. Achterin de kerk werd in 1988 onder de vloer het graf van proost Humbertus ontdekt. De sarcofaag is nu te zien door een tegel in de vloer op te lichten.
Hierna vervolgden we onze weg langs de traptoren omhoog om uiteindelijk terecht te komen in de Keizerzaal, een prachtige twaalfde-eeuwse kamer in romaanse stijl. De functie van de ruimte is onbekend, de kamer kreeg haar naam pas in de negentiende eeuw. Het is onbekend of het vertrek ooit gebruikt is om vorsten in te ontvangen.
De rondleiding werd afgesloten met een bezoek aan de schatkamer, waar onder meer het borstkruis van Sint-Servaas en de beroemde noodkist uit de twaalfde eeuw tentoongesteld zijn. Hierna was het alweer tijd om ons terug te spoeden naar het Regionaal Historisch Centrum Limburg voor een volgende lezing. Over deze lezingen in een volgende blogpost meer. Mocht je in Maastricht zijn dan is een bezoek aan de basiliek van Sint-Servaas zeker aan te raden!