Geluidsbanden vergaderingen gemeenteraad online beschikbaar

25
20-01-2017
  • uitleg
  • informatie
  • geluid
  • Tilburg
  • online
  • gemeenteraad
  • digitaal
  • Berkel-Enschot
  • audio
Gemeenteraad-1998-44198In de jaren zestig begonnen gemeenteraden met het opnemen van hun vergaderingen. Die geluidsbanden zitten (deels) in de collectie van Regionaal Archief Tilburg. In totaal 536 inventarisnummers zijn beschikbaar via de website en kunnen online beluisterd worden.

Er zijn drie banden van de gemeenteraad van Berkel-Enschot.Het gaat om bijzondere gebeurtenissen, namelijk het afscheid van burgemeester Aarts en de installatie van burgemeester Meijs in 1974. De derde opname betreft de opening van het nieuwe gemeentehuis in 1978.

De collectie van de gemeente Tilburg is heel uitgebreid. De oudste opnamen dateren uit 1967. Het begin is heel fragmentarisch. Vanaf juni 1980 is het een nagenoeg aaneengesloten reeks die loopt tot oktober 1997. 

Vanaf november 1997 doet de digitale techniek zijn intrede en verandert het opslagmedium van geluidsbanden naar DAT-bandjes. De laatste opnamen zijn van juni 2002. Johan Stekelenburg zat toen de gemeenteraad voor als burgemeester van Tilburg.

Johan-Stekelenburg-43742Helaas zijn de onderwerpen van de vergaderingen niet digitaal beschikbaar. Voor het onderzoek zul je eerst moeten achterhalen in welke vergadering(en) de relevante onderwerpen voor je onderzoek ter sprake zijn gekomen voor je de juiste opname kunt beluisteren. De notulen tot en met 1985 zijn te vinden in het archief van het gemeentebestuur van Tilburg. > klik op deze link

Ondanks het feit dat de geluidsbanden niet doorzoekbaar zijn op inhoud is er toch een mooi en groot stuk geschiedenis beschikbaar gekomen. En dat op een manier die meer kleur geeft aan de mensen die deel hebben uitgemaakt van de Tilburgse gemeenteraad dan het gedrukte papier.

De geluidsbanden vind je onder de knop "zoek een foto of geluid" in het menu bovenaan de pagina. Als je klikt op het tabblad "uiterlijke vorm" vind je daar "audio".

Hoe het zoeken en raadplegen van de geluidsbestanden verder werkt kun je lezen in de > online handleiding

Andere beschikbare audiobestanden:
Audiofragmenten uit en over de Tweede Wereldoorlog
Uitzendingen van Radio Tilburg

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag