Groot onderhoud fotocollectie

26
12-01-2017
 • informatie
 • Tilburg
 • Regionaal Archief Tilburg
 • Oosterhout
 • Oisterwijk
 • Loon op Zand
 • Hilvarenbeek
 • Goirle
 • Gilze en Rijen
 • Geertruidenberg
 • foto´s
 • Drimmelen
 • Dongen
 • digitalisering
 • beeldbank
 • Baarle-Nassau
 • Alphen-Chaam

084975Regionaal Archief Tilburg heeft een uitgebreide verzameling foto’s uit de twaalf gemeenten van het werkgebied. Deze fotocollectie is in de loop van vele jaren ontstaan en gegroeid: vele schenkingen en aanwinsten werden aan de collectie toegevoegd, soms zonder duidelijke afspraken over het gebruik van de documenten.
Jarenlang bestond het gebruik vooral uit het raadplegen van de foto's op de studiezaal en het maken van een eenvoudige kopie voor eigen gebruik. Dat gaf over het algemeen geen problemen. In overleg met een medewerker konden per foto nadere afspraken worden gemaakt over eventuele publicatie.

Door de digitalisering is de beschikbaarheid en het gebruik van de foto’s uit onze collectie enorm toegenomen. Het tonen van beelden via de website is volgens de rechter al een vorm van publicatie. Deze vorm van publiceren en gebruik was destijds bij de overdracht van de foto's niet te voorzien. De gemaakte afspraken zullen dus in een aantal gevallen moeten worden herzien. 

Om onterecht gebruik van foto’s te beperken, hebben we daarom besloten een deel van onze fotocollectie tijdelijk uit de beeldbank te halen. We gaan onderzoek doen naar gemaakte afspraken of we gaan nieuwe afspraken maken. Zo gauw er duidelijkheid is komen de foto’s weer beschikbaar.

Voor jou als gebruiker heeft dit alles de vervelende consequentie dat je mogelijk een foto die je eerder hebt gezien, (tijdelijk) niet meer terug kunt vinden. Het kan ook zijn dat je een foto “gelinkt” hebt: deze link verdwijnt. Dit is heel vervelend, maar we willen toch graag zo zorgvuldig mogelijk omgaan met de rechten van, in deze gevallen, de fotograaf.

2 reacties

Reageren
 1. luud | Feb 28, 2017

  Beste Jan,  

  Dank voor je uitgebreide reactie.  

  Als Regionaal Archief Tilburg kijken wij anders naar het gebruik van onze foto’s dan wat jij hier beschrijft. We zijn een publieke instelling die betaald wordt uit de gemeenschappelijke middelen van de gemeenten waar wij voor werken. De archieven en collecties die wij in beheer houden zijn bedoeld om zo vaak en zo veel mogelijk gebruikt te worden door zoveel mogelijk mensen en instellingen. We willen ons materiaal graag op alle mogelijk platformen terug zien komen. Wij bewaren informatie niet om aan een selecte groep beschikbaar te stellen, maar aan iedereen die dat maar wil gebruiken. Op welke manier dan ook.  

  We realiseren ons dat foto’s en film dankbaar materiaal zijn om te delen via bv Facebook. Er zijn inderdaad groepen die daar naar hartenlust gebruik van maken. Of dat in alle gevallen materiaal is van onze website, dat weet ik niet. We stellen het wel op prijs als er een bronvermelding wordt gegeven. Al is het maar om nog meer mensen te laten weten waar ze naar dat beeldmateriaal kunnen zoeken.  

  Dat sommige mensen de foto’s in hun ogen willen verbeteren of inkleuren of wat dan ook, dat is ook geen enkel probleem. Als ze op elk gezicht een snor willen tekenen, laat ze maar doen. Nogmaals, creatief gebruik van onze foto’s, dat willen we juist stimuleren. Oordelen over het gebruik doen we niet. Maar wij hebben natuurlijk ook wel eens opgetrokken wenkbrauwen als we sommige plaatjes terugzien. Soms levert het ook heel mooie aanvullingen op, bv door een goede inkleuring.  

  Een archiefdienst moet zich eigenlijk ver weg houden van het interpreteren van informatie. Wij bieden het aan, of dat nou geschreven, getypte of gedrukte bronnen zijn, films of foto’s, kaarten en wat al niet meer, in de originele vorm. Bij Regionaal Archief Tilburg kun je het origineel altijd weer terugvinden. En er vervolgens mee doen wat je wilt. Gratis en voor niets!  

  Het zo open mogelijk beschikbaar stellen van informatie uit archieven collecties is een groot goed. De snel digitaliserende wereld waarin wij leven biedt ons de kans om nog meer gebruik te laten maken van het materiaal dat ons is toevertrouwd. We proberen die kans met beide handen aan te grijpen. 

 2. Jan | Feb 20, 2017

  Beste mensen,

  Aansluitend bij jullie mededeling over het gebruik van de digitale bestanden, en dan niet alleen de foto's, het volgende. 

  Wat mij opvalt is het schaamteloos gebruik van enkele 'enthousiastelingen' van jullie bestanden op Facebook. Met name gaat het dan over de groep "Alle Tilburgers herinneringen in een groep" en "Tilburg was een". Men gebruikt daar zowel foto's als teksten die bijzonder makkelijk te downloaded zijn. Soms wordt de bron vermeld maar vaak ook niet. Bovendien is het onduidelijk of er auteursrechten op berusten en lijkt het op z.g.n. eigen deskundigheid, terwijl het gewoon ordinair kopieerwerk is.
  Een ander vervelend iets is dat men claimt foto's zodanig geretoucheerd te hebben dat ze er veel beter uit komen te zien. Tegen de achtergrond van mijn vak moet ik die deskundigheid sterk in twijfel trekken.

  Het zou denk ik beter zijn hier een goed gesprek met betreffende personen te hebben en desnoods op straffe van boete verbieden nog gebruik van archief bestanden voor publicitair gebruik. 

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag