Het Dorst van Jos van Alphen

15
16-12-2016
 • foto
 • ansichtkaarten
 • Oosterhout
 • Dorst
 • aanwinst
Rijksweg DorstHoe schoon is de wereld, de Seterse Hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij.

Jos van Alphen (1932-2015)
Zo begint het Dorstse volkslied, het Dorst waar Jos van Alphen (1932-2015) zijn hart aan had verpand. Op 82-jarige leeftijd overleed Jos van Alphen in februari 2015. Geboren in juli 1932 maakte hij als jonge jongen de bevrijding in Den Hout mee.  Al in de jaren zeventig startte hij met het in beeld brengen van de Poolse bevrijders. De verzameling werd de basis van het huidige Generaal Maczek Museum. In 1983 publiceerde Jos van Alphen met Harry Venema het standaardwerk Killed in action over de gesneuvelden van de Eerste Poolse Pantserdivisie. Daarna volgden boeken als Breda Bevrijd en De Slag om het Markkanaal. 
Op 82-jarige leeftijd is Jos van Alphen op 17 februari 2015 overleden. Zijn volledige doop namen waren Adrianus Jacobus Martinus. Geboren in juli 1932 maakte hij als jonge jongen de bevrijding in Den Hout mee. Al in de jaren zeventig startte hij met het in beeld brengen van de Poolse bevrijders.


Zwembad Jansen SetersDorst
Naast de Tweede Wereldoorlog verzamelde Jos samen met zijn vrouw Mies van Alphen ansichtkaarten van zijn woonplaats Dorst. Ook daar verscheen een publicatie over in 1996: Dorst in oude ansichten. Dorst maakte vanouds deel uit van de jurisdictie Oosterhout. Dorst ligt op de hogere zandgronden in het zuiden van de gemeente Oosterhout. Dorst is ontstaan in de Middeleeuwen. In 1560 wordt melding gemaakt van een kapel te Dorst. Deze was gelegen op een driesprong van wegen. Nadat er in 1687 een schuurkerk in gebruik was genomen kwam er in 1689 een reliek van St. Marcoen, hetgeen leidde tot een levendige pelgrimage. De aanleg van de rijksweg Breda-Tilburg sneed het dorp in tweeën maar bracht een zekere toename van bedrijvigheid in de vorm van logementen en herbergen. In 1824 werd een nieuwe kerk opgericht op de plaats van de voormalige schuurkerk. De huidige kerk is in 1912 gebouwd. De aanleg van de spoorlijn Breda-Tilburg in 1863 en de komst van een treinhalte in 1908 bewerkte een uitbreiding van het aantal woonhuizen. De vestiging van een pompstation van de Bredase waterleidingmaatschappij gaf opnieuw een groei-impuls aan het dorp. Pas vanaf 1950 is Dorst uitgegroeid tot de omvang die het nu kent.

Surae
Rijksweg Dorst
Unieke ansichtenkaartencollectie

De unieke ansichtencollectie van Jos van Alphen toont Dorst uit vervlogen jaren. De geitenfokkers in 1914, dieren die Jos van Alphen als de koe der armen typeert. Het in 2005 gesloten recreatiebad Surae, de Marcoenkerk, de Rijksweg, het pompstation, de Seterse Bergen, de Spoorstraat met blokpost, de Meelbergstraat.... Zeker voor inwoners van het dorp geven de ansichtkaarten een uniek beeld van vervlogen tijden.

In september 2016 ontving het archief een mail van Agnes van Alphen over de collectie van haar overleden vader Jos van Alphen. De ansichtkaarten zijn begin september opgehaald bij zijn weduwe Mies van Alphen. Het archief dankt beiden, het is een mooie aanwinst voor onze collectie. In de loop van 2017 worden de ansichtkaarten gedigitaliseerd en zullen dan via onze website te bekijken zijn.

3 reacties

Reageren
 1. Ad | Mar 15, 2024
  In het bericht staat 'In de loop van 2017 worden de ansichtkaarten gedigitaliseerd en zullen dan via onze website te bekijken zijn.' Waar, of hoe, kunnen we deze ansichtkaarten bekijken?
 2. Yvonne Welings | Jan 06, 2017

  Ha Berry,

  Allereerst de beste wensen voor 2017! Bedankt voor je reactie.

  Ik heb alleen de ansichtkaartren meegenomen bij zijn weduwe. Het verzoek kwam van hun dochter. Ik zal jouw vraag aan haar voorleggen.

  Met vriendelijke groet,

  Yvonne Welings

 3. Berry Bots | Jan 03, 2017
  Is er naast de collectie ansichtkaarten ook nog een persoonlijk archief overgedragen? Jos van Alphen had volgens mij een schat aan informatie verzameld over de geschiedenis van Dorst en omgeving. Het zou zonde zijn als dit verloren zou gaan.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag