Taak volbracht: meer dan een jaar onderzoek naar twee eeuwen Tilburgse Textielfabrieken

16
02-12-2016
 • textielgeschiedenis
 • archieven
 • archief
 • participatie
 • onderzoek
 • Tilburg
 • Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken
Groepsfoto Twee eeuwen -Sepia-Maria van der Heyden6558-verkleindNa een jaar hard werken ronden begin december ruim twintig vrijwilligers van Regionaal Archief Tilburg het onderzoek af naar twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken. Ze maakten een inventarisatie van bedrijfsgegevens en zochten naar data over de fabrikanten en hun families. De onderzoeksresultaten zijn in de Tilburg Wiki geplaatst en nu voor iedereen beschikbaar. Ruim twintig deelnemers zaten een jaar lang bijna wekelijks, dan wel dagelijks in het archief. Voor sommigen betekende dit een ontwikkeling tot semiprofessionele onderzoeker.

Twaalf onderzoekers en negen ‘Wikimannen en – vrouwen’ haalden de eindstreep van het project. Zij startten eind 2015 in het project ‘Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken’, waarvan sommigen zonder ook maar enige ervaring met archiefonderzoek. De deelnemers kregen inzicht in archiefbronnen, leerden vaardigheden in het doorzoeken en doorgronden van gevonden materiaal. In een jaar ontpopten velen van hen zich tot doorgewinterde archiefonderzoekers met uitgebreide kennis van textielindustrie. De onderzoekers leerden gegevens te verifiëren, als een detective door te zoeken en alle puzzelstukken van een geschiedenis passend te krijgen.

Regionaal Archief Tilburg ziet hierin een rol voor zichzelf. Door middel van participatie van geïnteresseerden aan een onderzoeksproject, kunnen zij talenten ontwikkelen, hun kennis vergroten en nieuwe vaardigheden leren. Een win-winsituatie: nieuwe historische informatie komt beschikbaar en geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid zich te ontplooien op nieuwe terreinen.

Het onderzoek van ‘Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken’ richtte zich op feiten zoals de datum van oprichting, de opheffing, de categorie waartoe de fabriek behoort en de geografische ligging. Ook de familiegegevens zijn in kaart gebracht. Het was geen eenvoudig werk, want de onderzoekers stuitten regelmatig op complexiteiten: doorstarts van fabrieken, naamsverandering, verandering van eigenaar, rechtsvorm en huisvesting. Van deze basisgegevens zoals onder andere oprichting en opheffing van fabrieken zijn infographics gemaakt waaruit binnen één oogopslag bepaalde conclusies getrokken kunnen worden.  

Reg Archief Twee eeuwen - Maria van der Heyden-6565-verkleind
Het onderzoek is gedaan, de gegevens zijn beschikbaar in de Tilburg Wiki. Na verificatie van de resultaten wil Regionaal Archief Tilburg deze ervaring en kennis delen met andere archieven in het land. Ook zal het archief verder onderzoek naar de Tilburgse textielgeschiedenis gaan stimuleren bij onder andere studenten. Voor de onderzoekers en de Wiki-invoerders van ‘Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken’ is de taak volbracht.

Fotografie Maria van der Heyden

4 reacties

Reageren
 1. Gemma | Dec 05, 2016
  <p>5 dec. 2016</p><p>Jammer maar ook weer niet. &nbsp;We hebben het project "Twee eeuwen textielfabrieken" afgesloten en zijn ontzettend trots op het eindresultaat.Volop te doorzoeken op de Wiki van Tilburg.</p><p>Dit was ons 2e project. Eerder hadden we al met veel plezier meegedaan aan het project "1809-2009 200 jaar Tilburg. "&nbsp;</p><p>Misschien dat het volgende project ons ook weer aanzet tot....</p><p><span style="font-size:12px;">Bedankt voor alle steun en gezelligheid. Ook wij hebben er heel wat van opgestoken.</span><br /></p><p>Gemma vd. Klundert- Bertens</p>
 2. Aloijs | Dec 05, 2016

  Mooi project en dito resultaat waarop we kunnen voortborduren.

 3. Thieu | Dec 03, 2016
  we zijn trots op jullie, ga zo door!!!!
 4. Pieter | Dec 02, 2016

  Gefeliciteerd met het prachtige eindresultaat. Héél indrukwekkend.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag