Lezing over de Tilburgse muurkrant

4
12-10-2016
  • Heemkundekring Tilborch
  • Stuk van het Jaar
  • lezing
  • muurkranten
  • muurkrant
MK 54Heemkundekring Tilborch en Regionaal Archief Tilburg organiseren op donderdag 20 oktober een lezing over de Tilburgse muurkranten. Eén van de muurkranten dingt in 2016 mee naar de titel ‘Stuk van het Jaar’.

De Tilburgse muurkrant was een exponent van een ontwikkeling die in de jaren zestig begon. De oude politieke en kerkelijke structuren en opvattingen voldeden niet meer. De Tilburger was op zoek naar nieuwe wegen om zich te uiten en te manifesteren. De Tilburgse muurkrant heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Eind jaren 60 en begin jaren 70 heerste er een revolutionaire stemming vanwege Vietnam, Flowerpower, Provo en stakingen. In Tilburg stond de samenleving misschien wel extra op haar grondvesten te trillen: de snelle ontkerkelijking kwam in het altijd zo roomse Tilburg hard aan. Daarnaast liep de textielindustrie ten einde met werkeloosheid en armoede als gevolg.

Burgemeester Becht liet grote delen van de stad slopen, zonder inspraak van de bevolking. Het broeide in de stad. De muurkrant vond hierin een voedingsrijke bodem om te groeien. Muurkant en actiecultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Astrid de Beer, projectleider van Regionaal Archief Tilburg, doet tijdens de lezing uitgebreid verslag van de ontwikkelingen van de Tilburgse muurkrant. Er zullen originele muurkranten te zien zijn, maar ook wordt gewezen op de circa 270 muurkranten die digitaal beschikbaar zijn via de website van het archief.
Jojanneke van Zandwijk, communicatiemedewerker van Regionaal Archief Tilburg, gaat in op de verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, waaraan dit jaar 48 archieven meedoen.
regionaalarchieftilburg_svhj2016
De entree is gratis voor leden van Heemkundekring Tilborch, € 4 voor niet-leden.
De lezing begint om 20.00 uur (inloop 19.30 uur)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag