Nog zoveel te ontdekken

2
28-09-2016

 

20160924_133622 foto klein

Afgelopen zaterdag was het Oosterhout-dag bij Regionaal Archief Tilburg, een dag waarop de Oosterhoutse archieven centraal stonden.

Aanleiding van deze dag was het voltooien van de klus om alle namen ( ruim 150.000 ) uit de bevolkingsregisters van Oosterhout uit de periode 1840 tot 1938 in de genealogische database in te voeren.

Omdat bevolkingsregisters altijd een mooie opstap vormen voor stamboomonderzoek waren daarover op deze dag verschillende presentaties  te volgen. Uitleg over zoeken in de database, beschikbare bronnen in het archief  maar ook hoe je stamboomgegevens digitaal te verwerken met het programma Aldfaer.

Daarnaast was er nog een lezing van Cock Gorisse over de geschiedenis van Oosterhout

Maar er waren ook volop archiefstukken te zien uit de afgelopen 500 jaar Oosterhoutse geschiedenis.

Van tekening en bestek van reparatie van de kerk uit 1635, regels opgesteld voor de beul tot het verbod een masker te dragen bij carnaval in 1812. Maar ook archiefstukken uit meer recentere periode werden met belangstelling bekeken. Logboeken van de welpengroep van de scouting uit de periode net na de tweede wereldoorlog gaven een inkijk in een hele andere tijd.  Maar ook een brief die de gevoeligheid in de jaren 30 over het gemengd  zwemmen bij de Leemputten  liet zien.

Maar met het bekijken van de archiefstukken werd het veel bezoekers van de tentoonstelling duidelijk dat er nog zoveel  te ontdekken valt over de geschiedenis van eigen familie maar  zeker ook over de stad  Oosterhout.

Want wat heeft Cornelis, alias Kees de Kat, allemaal op zijn geweten als hij rond 1800 opduikt in allerlei criminele dossiers?

Wie gaat er op zoek en geeft ons het antwoord. We delen het verhaal graag via een volgende blog.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag