Heemkring vult tijdmachine aan met thema Monumenten

5
12-05-2016
  • geschiedenis
  • Heemkring Molenheide
  • tijdmachine
  • Gilze en Rijen
stationskoffiehuis Gilze en RijenDe kompascompenseerschijf op de vliegbasis, de Hollandse linde aan de Valenbraak in Gilze en het Stationskoffiehuis in Rijen. Wat hebben die in hemelsnaam met elkaar gemeen? Ga je naar www.tijdmachinegilzerijen.nl dan vind je daar het antwoord.

Onder het thema ‘Monumenten’ heeft de Heemkring Molenheide zo’n negentig nieuwe lemma’s aan de tijdlijn toegevoegd. Met achtergrondverhaaltjes over de 26 rijksmonumenten, de ruim veertig monumentale bomen en de 41 gemeentelijke monumenten die Gilze en Rijen kent, waaronder de drie genoemde.kompascompenseerschijf (Gilze en Rijen De kompascompenseerschijf is een rijksmonument, de Hollandse linde (geplant in 1800) is een monumentale boom en het Stationskoffiehuis in Rijen (nu de Heeren van Rijen) valt onder de categorie gemeentelijke monumenten. 

Begin 2015 presenteerde de heemkring de eerste vijf thema’s op de digitale tijdlijn.  Intussen staan er al veertien in de tijdmachine met in totaal zo’n 750 uitgewerkte lemma’s over de Gilze en Rijense geschiedenis. En dat is nog steeds een voorlopig aantal, want de komende jaren voegen ze nog verschillende thema’s digitaal aan de tijdlijn toe.

Met al die compacte verhalen en zoveel mogelijk foto’s, bevat de tijdmachine een schat aan informatie over de geschiedenis van Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Ga eens kijken en ontdek hoe interessant de geschiedenis van deze gemeente is. Iets vinden op de tijdlijn is heel gemakkelijk. Je kunt zoeken op tijdvak, thema, jaartal of trefwoord. Je komt er via www.tijdmachinegilzerijen.nl of via de website van de heemkring.

De Duitse bezetter bouwde in 1940 de kompascompenseerschijf op de vliegbasis (ga voor meer info naar www.tijdmachinegilzerijen.nl)
Het stationskoffiehuis (nu De Heeren van Rijen)werd gebouwd na de aanleg van de spoorlijn Breda - ’s-Hertogenbosch in 1863

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag