Werk mee aan het Bosch’protocol

2
04-05-2016
  • Noord-Brabant
  • Brabant
  • archieven
  • participatie
  • stadsarchief 's Hertogenbosch
  • BHIC
  • VeleHanden
Bosch protocolDe oorspronkelijke banden van het Bosch protocolHoe arm of rijk was een bepaald persoon? Wanneer werd een huis verhuurd of verkocht en tegen welke prijs? Waar kwam iemand vandaan en waar hield hij zich mee bezig? De antwoorden op dit soort vragen zijn vaak te vinden in het Bosch’protocol. Deze registers worden bewaard in het archiefdepot van de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze maand start een wereldwijd vrijwilligersproject om deze belangrijke bron voor de Oostbrabantse geschiedenis via crowdsourcing toegankelijk te maken. De aftrap hiervoor wordt gegeven op een infodag op vrijdag 20 mei bij het BHIC in de Citadel te ’s-Hertogenbosch. Iets voor jou om mee te helpen?

Het Bosch’ protocol is bewaard gebleven van 1367-1811. De omvang is ongeveer 83 meter. Het bestaat uit registers van vrijwillige rechtspraak met duizenden akten opgemaakt door de schepenen van ’s-Hertogenbosch. Omdat het gaat om vrijwillige rechtspraak is de lijst van soort akten bijna oneindig. Denk aan akten waarvoor je nu naar de notaris zou gaan, zoals schuldbekentenissen, boedelinventarissen, contracten, weddenschappen, erfdelingen of testamenten. De Bossche schepenen deden ook uitspraken over onroerend goed in de hele Meierij. Vaak is er weinig informatie over dergelijke zaken in de plaatselijke archieven bewaard gebleven. De informatie is dan ook vaak uniek.

Bosch'protocol Detail van een index van het Bosch protocol met gegevens uit 1677 en 1678Het vrijwilligersproject ‘Goed geregeld! Brabanders in het Bosch’ Protocol 1501-1793’ is opgezet door de Afdeling Erfgoed van de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en de succesvolle website VeleHanden.  In het project maken we de akten van 1501 tot 1793 toegankelijk. We gebruiken hiervoor de indexen die in de achttiende eeuw zijn gemaakt in opdracht van het stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch. Voor het invoeren van de gegevens is een eenvoudig formulier gemaakt. Dat kun je na aanmelding gewoon thuis op je computer invullen. Dit project zorgt ervoor dat een belangrijke bron voor de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch en een groot deel van Oost-Brabant digitaal doorzoekbaar wordt. Hierdoor kan beter onderzoek gedaan worden naar mensen, plaatsen en gebouwen in de stad en Meierij van ’s-Hertogenbosch.

Het project start met een speciale infodag op vrijdag 20 mei aanstaande in het BHIC. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor (mogelijke) geïnteresseerden in het project. Tijdens deze dag wordt informatie verstrekt over de Bossche protocollen, over VeleHanden en natuurlijk over dit nieuwe project.  Na een (kostenloze) lunch kun je zelf aan de slag onder deskundige begeleiding.

De infodag start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Deelname is natuurlijk gratis.
Kom je ook? Meld je dan uiterlijk 13 mei aan via erfgoed@s-hertogenbosch.nl  met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag