Wikimannen en -vrouwen gezocht!

7
21-01-2016
 • vrijwilligers
 • onderzoek
 • textielgeschiedenis
 • textielindustrie
 • textielfabriek
 • Tilburg
 • Tilburg Wiki
 • publieksparticipatie
textielfabriekRegionaal Archief Tilburg doet onderzoek naar alle textielfabrieken en – bedrijven die er in Tilburg zijn geweest in de 19e en de 20e eeuw. Uit een inventarisatieonderzoek bleek het om meer dan vierhonderd fabrieken te gaan. Variërend van eenmansbedrijven met ‘wollenstoffenfabrieken zonder stoom’ tot productiebedrijven met honderden medewerkers.

Meer dan twintig vrijwilligers zijn al enkele maanden bezig met het inventariseren van de bedrijfsgegevens, evenals het zoeken naar stamboomgegevens van de fabrikanten en directeuren. Van ieder bedrijf én van iedere leidinggevende wordt respectievelijk een bedrijfsformulier en een gezinskaart gemaakt. Deze gegevens wil het archief gaan presenteren in de Tilburg Wiki.

Voor het invoerwerk is Regionaal Archief Tilburg op zoek naar vier á vijf personen die gegevens in de Wiki kunnen overzetten. Het vraagt vaardigheid in het werken met de computer en in het bijzonder met de ‘achterkant’ van een Wiki. Het archief biedt begeleiding bij de invoer in de Wiki. Enige handigheid hierin is een pré. Uiteindelijk gaat het om de invoer van ruim vierhonderd formulieren van fabrieken, en minstens even zoveel gezinskaarten. In totaal komen er ongeveer duizend formulieren beschikbaar die als nieuwe lemma’s worden toegevoegd aan de Wiki. Doel is dat na de invoer iedereen deze gegevens kan gebruiken voor eigen onderzoek naar de textielgeschiedenis in Tilburg.

Zodra er vier á vijf mensen zich hebben aangemeld, kan het Wikiproject van start gaan. Eens in de maand komt het groepje bij elkaar in Regionaal Archief Tilburg, en tussendoor kunnen de gegevens ook vanuit thuis worden ingevoerd. Indien de Wikileden het op prijs stellen om eens per week bij elkaar te komen, dan is daar gelegenheid voor in het archief, mits eigen laptops worden meegenomen.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Petra Robben via petra.robben@mommerskwartier.nl of 013 54 94 565.

9 reacties

Reageren
 1. Dirk de Leeuw | Feb 06, 2016

  Hoi Petra,

  Heb je mail gestuurd en die graag 'n reactie tegemoet.

  Dirk de Leeuw

 2. Bert Willemen | Feb 05, 2016

  Hallo Petra en Berry

  Er zijn door de redactie van 'De Mulder', de periodieke uitgave van heemkring Molenheide al diverse publicaties verschenen over de verschillende lederfabrieken, schoenfabrieken, molens en de middenstand uit Gilze en Rijen.

  Als redactielid van 'De Mulder' verwijs ik jullie graag naar het onlangs uitgebreide 'REGISTER MULDER' dat te vinden is in het digitale archief op de volgende website / link http://www.heemkringmolenheide.nl/site/uploads/De%20Mulder/Register%20de%20Mulder%201%20tm%20137%20index.pdf

  http://www.heemkringmolenheide.nl/site/organisatie/werkgroepen/redactie-de-mulder

  http://www.heemkringmolenheide.nl/site/

 3. Petra | Jan 30, 2016
  Dag Berry, goed idee. Het concept is overdraagbaar en zou Gilze en Rijen een soortgelijk onderzoek willen opzetten, dan denk ik uiteraard graag mee. Mogelijk kun jij eens polsen of Gile en Rijen daar belangstelling voor heeft? Vr Groet, Petra Robben
 4. Berry | Jan 23, 2016

  Dag Petra,

  ik zou zeggen dit project uitbreiden met de omliggende gemeenten. Ook Gilze en Rijen kende in het verleden een flinke leerindustrie, waarvan nog vele sporen zichtbaar zijn.

  Groet,

  Berry Bots

 5. Petra Robben | Jan 22, 2016

  Dag Glauke, leuk dat je mee wilt werken. Wil je me een mail sturen met je gegevens? Dan gan we elkaar even bellen en afstemmen. Met vriendelijke groet, Petra Robben petra.robben@mommerskwartier.nl

 6. marie anne | Jan 22, 2016
  Wat ontzettend gaaf
 7. Glauke | Jan 21, 2016

  Hallo Petra,

  Het lijkt mij een leuk om hier aan mee te werken. Handig met de computer ben ik zeker, met wiki weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik snel applicaties aanleer. dus lijkt me dit een fijne uitdaging waar ik graag aan mee wil werken.

 8. Petra Robben | Jan 21, 2016
  Dag Toke, leuk dat je reageert. Laat ons even bellen om af te stemmen wat de wederzijdse verwachtingen zijn? 013 54 94 565. Ik zoek je op Facebook ook op.
 9. Toke | Jan 21, 2016

  Hoi Petra,

  Ik weet niet hoeveel tijd het in beslag gaat nemen en of ik voldoende handigheid heb met wiki cq de computer, maar het lijkt me eigenlijk wel heel leuk om hier aan mee te werken.

  groetjes Toke de Kort

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag