Bezoekcijfers in 2015, een terugblik

2
30-12-2015
 • bezoekers
 • bezoekcijfers
 • 2015
 • overzicht
 • jaaroverzicht
Volt-overzicht-2015Op de valreep van 2016 is het goed om nog een keer terug te kijken naar 2015 voordat het vizier weer naar voren gaat.

In 2015 bezochten 500 nieuwe bezoekers de studiezaal. In totaal telden we 2037 bezoeken. Die cijfers laten een stijging zien ten opzichte van 2014 toen er 1763 bezoeken waren. In dat jaar was de studiezaal echter ruim twee maanden dicht vanwege de herinrichting. In 2013 waren er 2438 bezoeken aan de studiezaal. 2015 laat in vergelijking met 2013 een daling van het aantal bezoeken zien.

We kondigden het vorig jaar al aan: de nieuwe website heeft gevolgen voor de statistiek cijfers. Omdat er nu een scheiding is tussen de website inhoudelijk en de databases hebben we op dit moment alleen de cijfers van de inhoudelijke pagina's van de website. Daarom verschillen de cijfers van het aantal bezochte pagina's en de duur van het websitebezoek aanmerkelijk vergeleken met de vorige jaren.
We proberen om het gebruik van de databases weer te meten maar dat gaat pas in de loop van 2016 lukken. Het is even behelpen met de cijfers.

De cijfers voor 2015 zijn als volgt: Het aantal bezoeken aan de website was 299.493 (2014: 312.883). Het aantal unieke bezoekers bedroeg 108.000 (2014: idem). De bezoekers bekeken gemiddeld ruim 3 (2013: 13) pagina´s en verbleven ruim 5 minuten (2013: 14 minuten) op de website. 

In 2015 bezocht iets meer dan 10% van de bezoekers keek via een tablet en ruim 5% met een mobiele telefoon. Voor nieuwe gebruikers van de website lag dat percentage een stuk hoger respectievelijk bijna 13% en bijna 9%. Opnieuw bekeek ruim 20% van de nieuwe gebruikers de website via een mobiel apparaat. Ondanks dat de nieuwe website een betere weergave geeft op mobiele apparaten zien we geen toename van het raadplegen met mobiele apparaten.

Een beetje interpreteren van deze cijfers leidt tot de conclusie dat het bezoek aan de website wat is afgenomen in 2015.

Het aantal verwerkte e-mails is verder afgenomen. In 2015 waren er 2434 verzonden e-mails. In 2014 waren dat er 3686.

Gerelateerde blogposts met een jaaroverzicht:
Bezoekcijfers 2014
Bezoekcijfers 2013
Bezoekcijfers 2012
Bezoekcijfers 2011

3 reacties

Reageren
 1. luud | Jan 12, 2016

  John,  

  Dank voor je lovende woorden. We wensen jou natuurlijk ook een geweldig 2016.


 2. nog eens John W van Wijk | Dec 31, 2015

  Rectificatie:

  3e regel van onder: Volgens MIJ is dat ook een van de redenen, de overtuiging te hebben dat het geen toeval is dat ik in Tilburg ben geboren.........

  En ook voor iedereen :   EEN VOORSPOEDIG NIEUWJAAR GEWENST MET DAARIN VOORAL EEN GOEDE GEZONDHEID, EEN PLEZIERIGE DIENSTVERLENING of HISTORISCH GENOT !

 3. John W van Wijk | Dec 31, 2015

  Gezien het nimmer teruglopende aantal bezoekers en het alsmaar meer wordende aantal raadplegingen virtueel, is het orgaan Regionaal Archief Tilburg, een dienst van de Gemeente Tilburg, een zeer belangrijke schakel geworden voor de regionale cultuurhistorie, als bewaarplaats tegen de tand des tijds, als bron en niet op de laatste plaats een belangrijke als sociaal-culturele activiteit.

  Dit is vooral te danken aan een goed Gemeentelijk bestuur, dat, afgezien zij dat via de archiefwet wettelijk verplicht zijn, een ruime post in haar begroting toebedeelden aan deze dienst. Hopelijk blijft dat zo ! Er is namelijk geen enkele reden denkbaar om daarin in Tilburg te bezuinigen. 

  Temeer omdat de uitstekende leiding van deze dienst, zowel aan de Goirkestraat als aan het Kazernehof, er alles aan heeft gedaan om de beschikbaar gestelde budgetten op een manier te benutten, dat het huidige niveau werd behaald. Mede, natuurlijk, ook door al het goede werk van vrijwilligers, maar zonder de juiste organisatie daarvan waren die er niet met dit resultaat geweest.

  Een Regionaal archief, een van de beste in ons land, waarbij alles perfect werd ontsloten en al een groot deel daarvan kostenloos virtueel op een zeer gebruiksvriendelijke manier kan worden aangeboden. En daarbij loopt het Reginaal Archief Tilburg ook nog eens voorop als het gaat om de kwantiteit van het gescande materiaal ! 

  Ik zelf ben door omstandigheden al een langere periode niet meer als 'unieke' bezoeker aan het archief geweest, en geniet dagelijks thuis van de geboden faciliteiten. Historie van mijn Tilburg en het Genealogie daarvan heeft me al sinds mijn jeugd geboeid. Archieven konden (en kunnen) voor mij niet veilig genoeg zijn, wat destijds (jaren 80-90) bezocht ik reeds door heel het land de archieven. Ik heb als bezoeker van het Archief, destijds onderin het paleis-raadhuis, de ontwikkeling van het Tilburgse archief nauwlettend gevolgd en ook kunnen vergelijken met zo'n ontwikkeling elders....... Het Tilburgse archief is de relatief snelle spurt, welk de informatica wereld deed nemen,  gewoon mogen bijblijven, waar anderen die mogelijkheid niet toebedeeld zagen en nu achterlopen. Maar daarnaast zijn de archivalia in Tilburg altijd naar behoren ontsloten geweest, dat bleek elders ook niet vanzelf sprekend.

  Tilburg heeft op het hier onderhavige gebied, haar Historisch cultureel erfgoed dus hoog in het vaandel ! Volgens is dat ook een van de redenen, de overtuiging te hebben dat het geen toeval is dat ik in Tilburg ben geboren.........

   

   

   

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag