Terugblik 2015: Schoolgroepen in het archief

2
23-12-2015
lancering Geschiedenislokaal 2015Diverse schoolgroepen weten het archief ieder jaar weer te vinden. Regionaal Archief Tilburg begeleidt leerlingen en studenten met verschillende programma’s. Het gaat over het (beter) gebruik van bronnen door de bezoekers en daarmee bijdragen aan het bevorderen van het cultuurhistorisch onderzoek. Hieronder volgt een overzicht van de educatieve groepsbezoeken.


De vraag van de school is vaak het uitgangspunt om een programma in te plannen. Voor het basisonderwijs zijn dat dit jaar weer de steeds terugkerende thema’s. Leerlingen maakten kennis met historische feitjes uit hun omgeving, door zich te verdiepen in archiefbronnen.

Tilburg, groei van de stad

28

Willem II

72

Marietje Kessels

115

Totaal aantal leerlingen

215

 

Naast de (eenmalige) groepsontvangsten hebben we ook dit jaar weer de samenwerking met basisschool Jan Ligthart Rendierhof verstevigd. In iedere groep komen twee tot drie thema’s aanbod, die ontwikkeld zijn door het archief. Ook voor basisschool Torenschouw uit Oosterhout is er eind 2014 een vergelijkbaar traject gestart. In 2015 zijn de diverse thema’s voor de jaargroepen ontwikkeld en kregen de leerlingen veel archiefmateriaal uit hun woonplaats te zien. Regionaal Archief Tilburg ondersteunt in hun vraagstuk om erfgoededucatie te verankeren in hun schoolcurriculum.

Dit jaar brachten de volgende voorgezet onderwijs scholen een bezoek aan het archief: 2College Durendael, Ruiven, Cobbenhagenlyceum en De Nieuwste School. Voor deze groepen zijn op maat programma’s ontwikkeld, zodat de werkwijze aansluit bij hun leeftijd en opleiding.

Industrialisatie (VMBO 4)

16

Industrialisatie (HAVO 4)

36

Huizenonderzoek (VWO 2)

23

De omgeving rondom de school (brugklassen)

168

Totaal aantal leerlingen

243

  
Afgelopen jaar ontvingen we weer alle eerstejaars studenten van de Pabo in Tilburg. Zij kregen de opdracht om een erfgoedles te ontwikkelen voor een basisschoolgroep.

 

Pabo Tilburg derdejaars studenten

10

 

Pabo Tilburg eerstejaars studenten

110

 

Gastles Pabo Tilburg, minor cultuureducatie

25

 

Studenten Tilburg University

40

 

Totaal aantal studenten

185
Behalve de ontvangst van het fysieke bezoek heeft Regionaal Archief Tilburg geïnvesteerd in digitale educatieve middelen. De website www.geschiedenislokaal013.nl werd in januari 2015 feestelijk gelanceerd. De site geeft leerlingen en leerkrachten te mogelijkheid om per thema diverse bronnen en tools te raadplegen.

Daarnaast was het archief aanwezig en/of betrokken bij enkele educatieve bijeenkomsten, namelijk:

Als gastspreker bij de erfgoededucatie-bijeenkomst via Erfgoed Brabant.

Symposium CiST - Cultuureducatie met Kwaliteit Tilburg. Het archief had een rol in deelsessie 3.

Bijdrage in de ontwikkeling van de Kwaliteitskaart Cultuureducatie

Twee bijeenkomsten (mei en oktober) met Erfgoed Brabant en alle educatoren van de archieven in Noord-Brabant.

Intervisiebijeenkomst Erfgoed Brabant (november): investeringsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit, waarvoor Regionaal Archief Tilburg samen met Basisschool Torenschouw een project hebben ontwikkeld.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag