Succesvolle lezingenavond over de historie van Oisterwijk

8
25-11-2015
  • middeleeuwen
  • evenement
  • lezing
  • strategie
  • Oisterwijk
  • masterstudenten
  • cartularium van de Tafel van de Heilige Geest van Oisterwijk
  • boekhistorisch
  • ambtelijke verschriftelijking
Mark Vermeer houdt zijn presentatie. foto: Marloes CoppesVrijdagavond 20 november organiseerde Regionaal Archief Tilburg twee lezingen over Oisterwijk. De zojuist afgestudeerde doctorandi Mark Vermeer en Stef Uijens presenteerden die avond onder grote belangstelling hun afstudeeronderzoeken.

Stef en Mark zijn -behalve vrijwilliger van de Charterbank- ook de eerste exponenten van de nieuwe strategie van Regionaal Archief Tilburg. Een van de speerpunten van deze strategie is het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de collectie. Er ligt ca. 8,5 km archiefmateriaal in onze depots en slechts een heel klein deel van deze foto: Marloes Coppescollectie is ooit gebruikt voor onderzoek. De komende jaren wil Regionaal Archief Tilburg meer masterstudenten en promovendi binnenhalen om onderzoek te doen in onze collectie.
Stef Uijens houdt zijn presentatie. foto: Marloes CoppesDe afgelopen jaren hebben Mark en Stef uitgebreid onderzoek gedaan naar middeleeuws en vroegmodern bronnenmateriaal uit Oisterwijk. Mark heeft zich de afgelopen jaren beziggehouden met het in kaart brengen van de ambtelijke verschriftelijking in Oisterwijk. Stef Uijens heeft het cartularium van de tafel van de heilige Geest te Oisterwijk boekhistorisch onderzocht.
Foto: Marloes Coppes
Na een welkomstwoord van Gert-Jan de Graaf, Hoofd Archief, en een praatje van Astrid de Beer, projectleider cultuurhistorisch onderzoek, trapte Mark Vermeer de avond af met zijn lezing Gescreven t Oesterwyc. Ambtelijke verschriftelijking binnen de vrijheid Oisterwijk, ca. 1200-1550. Na de pauze was het de beurt aan Stef Uijens over het cartularium van de tafel van de Heilige Geest van Oisterwijk: een boekhistorisch onderzoek naar de genese van een zestiende-eeuws archiefstuk.

De masterscriptie van Stef en Mark ligt ter inzage in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag