Informatie bij zoeken in archieven

23
23-10-2015
  • uitleg
  • zoeken
  • informatie
  • archieven
  • archief
info_archiefHet zoeken naar archieven is in deze website betrekkelijk eenvoudig.

Als je klikt op de knop "zoek in archieven" verschijnt er een nieuw scherm met daarin een invulveld (zoekveld). Daar kun je zoeken op zowel archieven als woorden in de beschrijvingen binnen de inventarissen.
Als je bv. zoekt op het woord Krabbendam krijg je een lijst met acht resultaten. Let op: het zoeken gaat zo snel dat je vaak niet ziet dat de zoekactie al voorbij is.
In de lijst staan eerst de archieven waar het gezochte woord in de titel staat. Daarna de archieven waar het woord in een beschrijving in de inventaris voorkomt. Je kunt meteen zien hoe vaak het gezochte woord in de inventaris voorkomt. Het fototoestel in de rechterbovenhoek laat meteen zien dat het archief scans bevat. Dat kun je ook in de tekst zien: 56.842 scans zijn er in dit archief te vinden.

screendump-resultaat-archieven

Als je klikt op de titel van het archief kom je in een nieuw scherm terecht dat informatie geeft over het archief en helemaal onderaan verschijnt de inventaris. Bij sommige archieven kan het lang duren (soms tientallen seconden)  voordat het hele inventaris is geladen. In Internet Explorer kan er een foutmelding komen omdat het te lang duurt. Die moet je negeren als dat kan.
screendump-inventaris-kleur-archieven
In het geval van dit voorbeeldarchief zie je dat de rubriekteksten gekleurd zijn. Dat gebeurt als het zoekwoord daaronder in de beschrijvingen voorkomt.

Rechts staat een zoekinterface. Daarmee kun je binnen dit archief in de beschrijvingen zoeken. In dit geval staat het zoekwoord dat we eerder hebben ingevoerd hierin. Je kunt daar opnieuw een zoekactie doen.

Naast het woord inventaris staat een hokje met de tekst 'Toon alleen resultaten met scans'. Als je dat aanvinkt blijven alleen de rubrieken staan waar zich scans in bevinden. In dit voorbeeld: rubriek 2 Aanvulling.
Door op het plusje te klikken kun je de rubriek openen en komen de onderstaande subrubrieken of beschrijvingen in beeld. In sommige inventarissen moet je meerdere keren op een plusje klikken om bij de beschrijvingen te komen.
In dit voorbeeld moet je drie keer op een plusje klikken voor je op het niveau van de beschrijvingen komt. Daar verschijnen dan meteen de scans in beeld. Je ziet ook meteen hoeveel scans er bij die beschrijving beschikbaar zijn.

screendump-beschrijving-met-scans

uitleg knoppen scan archieven
Door op een scan te klikken open je een nieuw venster waar de scan in verschijnt. Je kunt inzoomen, het beeld draaien, de scan fullscreen bekijken en bladeren door de scans via het menu aan de rechterkant van het scherm. 
uitleg bladeren in scans archieven



Je kunt de scan downloaden via de knop linksonder, waar je ook een link vind naar deze scan.
uitleg downloaden scan archieven


Klik je nu het vinkje bij Toon alleen resultaten met scans weer "uit", dan verschijnt onmiddellijk de hele inventaris terug in beeld. 

screendump-zoekinterface-binnen-archieven

Als je nu in de kleine zoekinterface rechts het woord journaal intypt en op de knop zoeken drukt, wordt zichtbaar dat er twee resultaten zijn gevonden. De verkleuring van de rubrieken of beschrijvingen is nu oranje. Dat geeft aan dat er met de kleine zoekinterface is gezocht. Door op het knopje >> of << te klikken ga je naar het volgende of vorige zoekresultaat.

Niet altijd inventarissen beschikbaar.
Van een aantal archieven zijn de inventarissen niet omgezet naar EAD (zie hieronder voor een korte toelichting) en alleen via een pdf beschikbaar. Bij die archieven staat maar een beschrijving in beeld met een verwijzing: Zie Bijlagen. De bijlagen staan vlak daarboven. Klik op de balk en dan nog een keer op het woord  Bijlagen. Daaronder verschijnt dan de link naar de inventaris in pdf-formaat.
Voorbeeld

EAD staat voor Encoded Archival Description. Dat is een internationale standaard om o.a. beschrijvingen in een inventaris voor archieven te maken. Door dat volgens een standaard te doen worden de beschrijvingen (en inventarissen) makkelijker uitwisselbaar voor andere doeleinden. Zo kun je met EAD bestanden de inventarissen en beschrijvingen als open data beschikbaar stellen. Daarmee kunnen de gegevens via andere website of portalen beschikbaar komen, b.v. voor Archive Portal Europe. Op die manier kunnen we heel andere doelgroepen bereiken dan via onze eigen website.
Lees meer op Wikipedia
Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag