Archief St. Paulusabdij in nieuwe handen

6
03-09-2015
  • Jan Peters
  • St. Pauluscommuniteit
  • Paulusabdij
  • overdracht
  • Oosterhout
  • archieven
  • archief
paulusabdij 105374_webOp donderdag 10 september 2015 draagt abt Rien van den Heuvel osb symbolisch het archief van de Benedictijner St. Paulusabdij over aan de wethouder Jan Peters van de gemeente Oosterhout.

De gemeente Oosterhout besloot eerder het archief van de St. Paulusabdij in eigendom te aanvaarden en het beheer onder te brengen bij Regionaal Archief Tilburg. Tijdens de besloten middag zal een koor onder leiding van broeder Nico Wesselingh osb gregoriaanse gezangen laten horen. Daarnaast gaat historica dr. Cock Gorisse dieper in op de geschiedenis van de St. Paulusabdij en de betekenis voor Oosterhout. Wethouder Jan Peters zal het archief formeel in ontvangst nemen.

Sinds 2006 woont de St. Pauluscommuniteit in het Missiehuis, deel uitmakend van het woonzorgcentrum Zuiderhout in Teteringen. Een eeuw daarvoor vestigden monniken zich vanuit Frankrijk in Oosterhout, het begin van de Heilige Driehoek in Oosterhout. Tot in het midden van de 20e eeuw beleefde het klooster van de St. Pauluspriorij een grote bloei met vele Nederlandse roepingen en een grote uitstraling.

Paulusabdij 105378_webHet archief verhuisde in 2006 mee naar Teteringen en hiervoor is nu een goede en toekomstbestendige bestemming gevonden bij Regionaal Archief Tilburg. Het religieus kunstbezit van de abdij is eerder overgedragen aan het Museum Catharijneconvent te Utrecht.
Vanaf vrijdag 11 september 2015 kan het archief van de St. Paulusabdij geraadpleegd worden bij Regionaal Archief Tilburg.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag