Velen kwamen op de thee bij Willem II!

0
19-09-2013
  • koning Willem II
  • Willem II
  • Open Monumentendag
  • fotografie
Afgelopen zondag, 15 september 2013, was het weer Open Monumentendag in Tilburg. Het weer was prachtig en enorm veel mensen fietsten en wandelden van monument van monument. Tilburg deed het uitstekend qua bezoekersaantallen.

In Regionaal Archief Tilburg kwamen 437 bezoekers luisteren naar de rondleiding van Koning Willem II.  Onze koning was geen steek veranderd, alleen een beetje langer dan ruim anderhalve eeuw geleden. Hij vertelde met veel humor over zijn periode in Tilburg, zijn herinneringen aan de stad, zijn populariteit, die na zijn dood voortduurde, ook nu nog.

Hij vertelde over de bouw van ons monument uit 1842, gebouwd in opdracht van hemzelf, om paarden te stallen. Later werd het gebouw gebruikt als textielfabriek door BeKa en nu als archief, met het depot onder het parkeerterrein. De geschiedenis van het gebouw werd haarfijn uitgelegd.

Na de rondleiding konden een paar bezoekers met hem op de foto, waarbij een historische achtergrond gekozen kon worden. Mooie beelden van jonge gezinnen voor de Lindeboom op de Heuvel, kinderen van nu bij een schoolklas van vorige eeuw, echtparen voor het Korvelplein uit 1900, oud-archivaris Gerard Steijns voor een archieffoto uit 1988 met het depot in aanbouw.

Iedereen kreeg een afdruk van de foto mee naar huis en via Facebook kwamen ook veel foto's voorbij.
Voor kinderen was er een bouwplaat waarmee ons gebouw minutieus is na te bouwen. Er waren fotoseries te zien en een expositie over Willem II. Mensen die een vakantiekaart hadden gestuurd kregen een presentje.
Al met al een mooie dag, die veel positieve reacties opriep. Voor ons als archief bleek het weer een sterke keuze om aan te haken bij Open Monumentendag. Veel mensen hebben een kijkje genomen in het archief, kwamen voor het eerst over de drempel. Veel vragen werden gesteld over onderzoek doen, de folder over de nieuwe cursussen werd veel meegenomen. Voor ons een perfecte manier om nieuw publiek te laten kennismaken.

(de historische foto's werden tegen een groene achtergrond gemaakt, waarna een zelfgekozen historische foto als achtergrond gebruikt werd. Meer foto's zien? Kijk dan op Facebook van Fotoprom of op Flickr van Josepha Kalsbeek)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag