Een kijkje bij een restauratieatelier

0
19-05-2013
 • Tilburg
 • restauratieatelier De Tiendschuur
 • restauratie
 • open dag
 • demonstratie
 • conservering
Strijkboutje voor papier
Donderdag 16 mei opende restauratieatelier De Tiendschuur in Tilburg de deuren voor het publiek. Van 10.00 uur 's morgens tot 20.30 uur 's avonds kon iedereen die geïnteresseerd was een kijkje komen nemen bij het werk dan zij doen.

In een restauratieatelier worden oude documenten geconserveerd, beschadigde schilderijen gerestaureerd, wordt papier met inktvraat behandeld, kapotte boekbanden vakkundig gerepareerd, vuil geworden werken schoon gemaakt, worden gaten in papier gedicht en perkamenten, gevouwen documenten gevlakt. Specialistisch werk, waar specialistische apparaten en kennis voor nodig zijn.

Scannen van foto's
In Nederland zijn er niet veel van dergelijke gespecialiseerde bedrijven. Regionaal Archief Tilburg kan blij zijn met dit atelier zo dicht in de buurt. De Tiendschuur voert regelmatig restauratiewerk voor ons uit. Tijdens de open dag was er toevallig divers materiaal te zien uit onze collectie. Zo werden foto's uit onze collectie gescand (want dat doen ze ook!), was een glasnegatief te zien dat via hen schoongemaakt is, werd getoond hoe papieren documenten van een dikke laag vuil ontdaan werden en werd uitgelegd hoe charters gevlakt worden en zegels gerestaureerd. Bijzonder was het minieme strijkboutje (300 graden heet!) om vouwtjes uit papier te strijken.

Bewerkt glasnegatief uit onze collectie

Aanvezelen in een bad
Spectaculair was de demonstratie van het aanvezelen van papier. Als argeloze bezoeker schrik je van het bijna brute geweld dat een oud beschreven document wordt aangedaan, onder watergezet, filter erop, lijmpasta erover, met enorme snelheid wordt het water weggezogen, filter verwijderd en wordt daarna het papier met liefde bedekt met Japans vloeipapier. Dat wordt aangedrukt, geperst, gedroogd en een dag later heeft het kwetsbare papier een nieuw leven gekregen.
Japans vloeipapier


Veel van de vrijwilligers van ons archief namen een kijkje. Voor hen was het leerzaam om de processen van restauratie van dichtbij te zien. Zij zien wekelijks kwetsbaar archiefmateriaal, of al gedigitaliseerd materiaal. De tussenstappen waren vaak onbekend. Heel goed dat ze de kans kregen dit werk van dichtbij te bekijken en zo weer meer kennis te hebben van het werk in en om een archief.
2 reacties

Reageren
 1. luud | Feb 15, 2019

  @C.V.D.HOUT

  De Tiensdschuur als restauratieatelier bestaat niet meer. Dat is een paar jaar geleden overgenomen en nu hier te vinden: vanwaarde.eu/

 2. C.V.D.HOUT | Jan 29, 2019

  Geachte hr/mevr.

  Doet U nog aan restauratie van papier? Waar kan ik U vinden in Tilburg.

  Met vriendelijke groet,CvdHout

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag