Kees Kruik voert je langs de Tilburgse geschiedenis

0
02-11-2012
  • Tilburg
  • stripboek
  • Stadsmuseum Tilburg
  • Luc Verschuuren
  • geschiedenis
  • Ed Schilders

Op zondag 28 oktober 2012 verscheen het stripboek 'De Stad als Museum - Tilburgse verhalen van opa Kruik. In het boek neemt Opa Kruik zijn kleinzoon elke woensdag mee naar bijzondere plekken in Tilburg. Daar vertelt hij over de geschiedenis van die plek of de mensen die daarbij horen, en soms ook hoe hij zelf onderdeel is van die geschiedenis. Op die manier laat Opa Kruik aan kleinzoon Kees zien dat de stad één groot museum is. Hij beperkt zich daarbij niet tot de grote, bekende monumenten, maar gaat ook graag in op de kleinere, intiemere geschiedenis. Zoals die van ‘De Biechtstuultjes’, een schaars verlicht weggetje in de Spoorzone, waar vrijende stelletjes graag vertoefden. Of hij neemt Kees mee in de toren van de Heikese kerk om bij het wijdse uitzicht uit volle borst het Tilburgs volkslied te zingen: ‘Ik zie oe daor zo gèère liggen!’

Standbeelden, gebouwen, gedenkstenen, legendarische Tilburgers, historische momenten, maar ook verhalen, herinneringen en legendes. En niet te vergeten de Tilburgse volkscultuur zoals de Heilig Hartstoet en de bedevaartgangers naar Kevelaar. Zelfs ondergronds Tilburg ontsnapt niet aan opa’s aandacht als hij Kees laat zien waar het puin van de afgebrande V&D en dat van de gesloopte kerk van de Noordhoek gebleven is. Opa Kruik weet er alles van, en geeft alles gretig door aan zijn kleinzoon.
Uiteraard gaan Kees en zijn opa ook naar het archief aan de Kazernehof. In de studiezaal wordt een krant bekeken op de microfiche en bij hoge uitzondering mogen ze een kijkje nemen op de zolder, waar objecten uit de Tilburgse collectie liggen.

De Stad als Museum zal bij oudere lezers veel herinneringen oproepen, en voor jongeren een amusante gids zijn om kennis te maken met het Tilburgs erfgoed in de breedste zin van het woord.

De Stad als Museum werd door Luc Verschuuren getekend op basis van een scenario van Ed Schilders. De uitgave is van Woonzorgcentrum Padua

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag