Berkelmans Schoenfabriek, Sterk als geen ander !

0
12-10-2012
 • schoenindustrie
 • schoenfabriek
 • Oisterwijk
 • Berkelmans
 • archieven
 • aanwinst

Na het overlijden van mr. G. Berkelmans (1931-2010) werd op de zolder van zijn voormalige woning aan De Lind 12 het archief van Schoenfabriek Berkelmans B.V. aangetroffen. Mr. G. Berkelmans overleed in 2010.

De heer Berkelmans was ook de laatste directeur van de holding van de schoenfabrieken van de firma Berkelmans. Berkelmans' Schoenfabriek B.V. was een begrip in Oisterwijk, rond 1929 gestart als een van de kleinste schoenfabrieken in Oisterwijk. De onderlinge concurrentie was groot. De merknaam van de schoenen was BEMA, Berkelmans-massa-artikelen. Na de crisisjaren ging het met het bedrijf wat beter, de slagzin Berkelmans, sterk als géén ander deed opgang. Tijdens de oorlog bleef Berkelmans op kleine schaal doordraaien. Na de oorlog is de invloed van mode een belangrijkere factor geworden. De schoenfabriek had een redelijke omzet, maar tegen midden jaren zeventig bleek de concurrentie ook in relatie tot de gestegen loonstijgingen te groot.

De heer mr. G. Berkelmans heeft decennia lang historisch onderzoek verricht- in de oude Oisterwijkse archieven, vaak in samenwerking met de plaatselijke historicus W. de Bakker.
 
De familie heeft het archief formeel overgedragen aan de gemeente Oisterwijk en door deze overdracht is het archief vanaf vandaag door een ieder in te zien bij het Regionaal Archief Tilburg.

Het Brabants Dagblad heeft op vrijdag 12 oktober het volgende nieuwsbericht gepubliceerd (link.)

 


2 reacties

Reageren
 1. Jaël | Sep 27, 2019
  Hoi Eddie, De schoenen worden nog gemaakt, kijk maar eens op de website van Berkelmans :) Groet Jaël
 2. eddie | Sep 20, 2019
  ik heb berkelmans schoenen worden die hier nog gemaakt ????

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag