Succesvolle lezing Oisterwijk en de Eerste Wereldoorlog

0
09-10-2012
  • WOI
  • Heemkundekring De Kleine Meijerij
  • Eerste Wereldoorlog
  • Oisterwijk
  • lezing
  • Henk van der Linden
Op 8 september en op 4 oktober hield Henk van der Linden een lezing over Oisterwijk en de Eerste Wereldoorlog. Dit onderwerp bleek zeer populair. Twee keer zat de zaal helemaal vol. De eerste lezing hielden we in het archief in Tilburg, de tweede lezing werd in samenwerking met de Heemkundekring De Kleine Meijerij georganiseerd, in het Voorhof in Oisterwijk.

In de lezing schetste Van der Linden de situatie in Oisterwijk voor tijdens en na WO1 en plaatste dat in een groter verband, gezien vanuit de Europese en de wereldgeschiedenis. Een spannend verhaal, zeker als de persoon van Alphonse Hamers ten tonele verschijnt. Deze held van de Eerste Wereldoorlog hielp vele Belgische vluchtelingen aan onderdak, voedsel, scholing en medische zorg. Circa 1.000.000 vluchtelingen stroomden vanuit België naar Nederland, op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Door uit vele archiefbronnen te putten, kon Van der Linden op een prachtige manier de gang van zaken in die periode in Oisterwijk beschrijven. Soms tot hilariteit bij het publiek!

In de weken tussen de twee lezingen is Van der Linden diverse keren benaderd door mensen die extra informatie hadden, foto´s konden duiden, verdieping aan het verhaal konden geven. Bij de foto hiernaast, de inkwartiering van soldaten bij een gezin in Oisterwijk, kon hij bijvoorbeeld melden dat iemand zijn vader erop had herkend. Een van de zonen van het gezin was de vader van die persoon die bij de eerste lezing aanwezig was. Extra informatie kwam ook van leden van De Kleine Meijerij.

Regionaal Archief Tilburg dankt Henk van der Linden voor zijn boeiende verhaal, en dankt Heemkundekring De Kleine Meijerij voor de samenwerking en het beschikbaar stellen van de ruimte tijdens de lezing op 4 oktober.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag