De voorouders van Barbara en Olivier Brouwers

0
26-06-2012
  • stamboomonderzoek
  • kwartierstaat
  • De Beer
  • Brouwers
Afgelopen vrijdag 14 juni ontving ik de heer Frans Brouwers in het archief. Hij had eerder die week telefonisch contact gezocht met de mededeling dat hij een kwartierstaat had uitgegeven en die wilde hij aan mij aanbieden voor de bibliotheek van Regionaal Archief Tilburg.

De heer Brouwers begon zijn onderzoek in de tijd van archivaris Schurink. Hij was toen nog student en mocht zelfs af en toe een vraag stellen aan het genealogische genie van die tijd, Jos Van Dijk. Diens genealogische collectie bevindt zich nog steeds in onze depots.
Jaren later was de heer Brouwers actief in de ambassade in Angola en wanneer hij wat vrije tijd had pakte hij zijn onderzoek weer op. Per brief. Zo ging dat in die tijd. Ik was net begonnen bij het Gemeentearchief Tilburg en kreeg zijn brieven in handen ter beantwoording. Dat hebben we zo een aantal jaren volgehouden.
Uiteindelijk vond hij na zijn pensionering de noodzakelijke tijd om zijn onderzoek af te ronden en tot een publicatie om te zetten. De genoemde Barbara en Olivier zijn zijn kinderen.

Het boek bevat de kwartierstaat van zijn kinderen. De familie Brouwers waren fabrikanten in Tilburg tot eind jaren 50. De vrouw van Frans Brouwers was Marga de Beer, met diepe Tilburgse roots. Enkele andere fabrikantenfamilies passeren de revue in het boek: Eras, Mathijssen en Janssen. De lijnen van de kwartierstaat waaieren ver uit tot in Duitsland en uiteindelijk is er ook een link met Karel de Grote. De recente kwartieren hebben foto's en foto's van schilderijen als illustratie. In die kringen liet men zich graag portretteren op de oude manier.

Er staan ook verhalen in het boek, maar het grootste deel bevat de kwartieren van 39 generaties. Uitputtend onderzocht en een monnikenwerk. Kwartierstaten die zich tot ver over de landsgrenzen uitstrekken zijn waanzinnig moeilijk te vullen. Er zijn vele mensuren voor modig geweest om dit tot een goed einde te brengen.

Voor mij was het leuk om de man te ontmoeten met wie ik enkele jaren via de post in contact heb gestaan en die mijn verzameling munten heeft uitgebreid met exotische maar waardeloze exemplaren.

Hopelijk zullen veel stamboomonderzoekers van dit werk gebruik gaan maken.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag