‘Wikimannen’ beschrijven Bredaseweg

1
06-06-2012
  • Tilburg
  • zaterdagactiviteit
  • Wikipedia
  • TilburgWiki
  • straten
  • Heemkundekring Tilborch
  • Bredaseweg
  • bouwarchief

Regionaal Archief Tilburg heeft sinds enkele maanden ‘Wikimannen’ in huis: leden van Heemkundekring Tilborgh die panden van de Bredaseweg beschrijven. Zij publiceren hun gegevens in de TilburgWiki. Op zaterdag 9 juni presenteren zij de eerste resultaten.
Het idee kwam van Ad van Eijck, bestuurslid van de heemkundekring én bewoner van de Bredaseweg. Via het digitale bouwarchief van de gemeente Tilburg wilde Van Eijck de informatie toegankelijk maken. Om een begin te maken leek het hem een goed plan om met zijn eigen straat te beginnen.

Inmiddels zijn alle gebouwen van de Bredaseweg beschreven in de TilburgWiki. Van elk pand zijn – indien beschikbaar - gegevens genoteerd zoals het bouwjaar, het kadasternummer, de namen van aanvragers en de architecten. Voor zover mogelijk maakten de ‘Wikimannen’ foto’s van de panden. Of deze informatie nu uit het digitaal bouwarchief moest worden gehaald en gedubbeld in de Wiki was in eerste instantie de vraag, maar de meerwaarde van de TilburgWiki is dat het toegankelijker is én ruimte biedt voor context. In de TilburgWiki zijn interne links gemaakt naar architecten en andere categorieën of personen die aan een pand van de Bredaseweg gekoppeld zijn. Bovendien kan er extra informatie worden toegevoegd door eigenaren van de panden of andere kennishebbenden.

Hedendaagse foto van het pand
aan de Bredaseweg 290
De werkwijze om gezamenlijk informatie te ontsluiten is een van de speerpunten van Regionaal Archief Tilburg. Kennis delen, informatie verrijken en besloten bronnen toegankelijk maken zijn kerntaken van het archief. Daarvoor wordt het liefst gebruikt maakt van de kennis, tijd en expertise van mensen uit de samenleving. De TilburgWiki is als middel gekozen omdat het voor iedereen toegankelijk is en ruimte biedt voor context en uitbreiding. Ad van Eijck is tevreden over het resultaat en wil het liefst deze werkwijze ’uitrollen over de stad’. Ze zijn dus nog niet klaar, deze ‘Wikimannen’.

Zaterdag 9 juni wordt het project ‘Panden van de Bredaseweg’ gepresenteerd in Regionaal Archief Tilburg. De ‘Wikimannen’ laten dan zien wat zij de afgelopen maanden aan informatie hebben gevonden. Zij zijn aanwezig van 13.00 tot 15.00 uur. U bent van harte welkom!

De studiezaal van het archief is op 9 juni geopend van 10.00 tot 16.00 uur voor eigen archiefonderzoek.

Lees het artikel in Brabants Dagblad 6 juni 2012

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag