Het effect van een televisieuitzending: Verborgen Verleden met Marc-Marie Huijbregts

3
01-05-2012
  • stamboomonderzoek
  • verborgen verleden
  • uitzending
  • Tilburg
  • televisie
  • Marc-Marie Huijbregts
  • genealogie
  • Brabant
Gisteren, zaterdag 28 april, was de laatste uitzending van de serie Verborgen Verleden van 2012. Hoofdpersoon was dit keer Marc-Marie Huijbregts, geboren en getogen Tilburger. Uit zijn familigeschiedenis bleek bovendien dat hij een geboren en getogen Brabander is. Zijn familie van vaderskant en moederskant komt voornamelijk uit een klein gebied in Midden-Brabant tussen Tilburg en Eindhoven. Kempen en Meijerij. Brabantser kan bijna niet.

Hoewel Marc-Marie graag een "hoer met één been" in de familie was tegengekomen, bleek zijn voorgeslacht vooral te bestaan uit "gewone" mensen. Een ongetrouwde vrouw hier en een bedrieger daar. Dat was het wel zo'n beetje. Van zijn vaderskant bleken er nog wat processtukken te zijn in het Brabants Historisch InformatieCentrum. Eigenlijk nauwelijks het predikaat "crimineel" rechtvaardigend.

Naar aanleiding van een tweet van Bob Coret was ik benieuwd of zo'n uitzending ook effect heeft op het bezoek aan onze website. Bob was zo vriendelijk om een screenshot van de piek te sturen.

Eerst maar eens kijken hoe de kijkcijfers waren. Ik kan helaas niet terugzien wat elke aflevering aan kijkcijfers heeft opgeleverde De vorige met Lenny Kuhr trok 384.000 kijkers, de aflevering gisteren trok er 564.000. Een heel mooi aantal volgens mij.

Ook onze eigen Google analytics pagina laat zien dat er een piek aan bezoek is. Hieronder volgen een paar screenshots.

Als je naar de dagbezoeken kijkt lijkt er geen bijzondere piek in bezoek te zijn geweest. Als je beter kijkt kun je zien dat de zaterdag elke week een duidelijke neerwaartse piek laat zien, terwijl 28 april een kleine stijging laat zien. Dat moet dan het effect zijn van deze uitzending. Een andere verklaring is er niet.


Als we nauwkeuriger gaan kijken valt op dat de piek aan bezoek op 28 april vanaf 20 uur zichtbaar is en nog een paar uur doorwerkt. Om 23 uur ligt het bezoekcijfer nog steeds hoger dan 's middags.


Het percentage nieuwe bezoekers is op 28 april het hoogst van de maand april, maar niet echt heel uitzonderlijk hoog. Blijkbaar is er een vaste kijkersgroep bij Verborgen Verleden die al regelmatig de website van Regionaal Archief Tilburg bezoekt.

Of dit alles ook blijvend effect zal hebben op het bezoek aan onze website? Geen idee. Maar in alle eerlijkheid denk ik niet dat dat zo zal zijn. Het publiek dat zich nu al met stamboomonderzoek bezighoudt blijft nog een klein beetje groeien, maar niet spectaculair. Er vallen mensen af en er komen mensen bij.
Wij blijven natuurlijk wel ons uiterste best doen om deze onderzoekers op digitale wijze te bedienen op een manier die hen goede mogelijkheden biedt het onderzoek voor een groot deel vanuit huis te doen. De kijker heeft in de uitzending kunnen zien dat die faciliteiten bij Regionaal Archief Tilburg op een hoog niveau staan. Zelfs Marc-Marie was er verbaasd over.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag