Waarom heet Tilburg Tilburg ?

1
30-03-2012
  • wetenschap
  • plaatsnaam
  • etymologie
  • Tilburg
  • Blöte
  • aanwinst
De collectie van de Tilburgse wetenschapper en leraar Jan F.D. Blöte is uitgebreid met bijzondere documenten.

We moeten hiervoor terug naar de jaren dertig. Jan Blöte, geboren in Leiden op 15 december 1853, trouwde in augustus 1885 met de Tilburgse Johanna Maria Krever (1853-1932). Uit het huwelijk werden in Tilburg vier kinderen geboren: Richard, David, Johannes en Sabina. Slechts de dochter zou de beide ouders overleven. Het gezin woonde op de Bosscheweg, nu Tivolistraat. Blöte werd leraar op de Rijks-HBS Willem II en had grote belangstelling voor de Graalliteratuur. Hij publiceerde in binnen- en buitenland.

Eén wetenschappelijk werk is niet bekend en is ook niet meer uitgegeven. Het betreft zijn studie over de plaatsnaam Tilburg. Met het manuscript in handen realiseer je je des te meer hoe meer eenvoudig met de intrede van de personal computer het verwerken van teksten is geworden. Eerst een studie op kaartjes van bronnen, dan de verwerking tot het concept tot het product, het netexemplaar. Het niet uitgegeven manuscript was in een boekenkast opgeborgen en kwam via een schenker, die onbekend wenst te blijven, in het bezit van het Regionaal Archief Tilburg.

Blöte begint zijn studie met de volgende zin: De beteekenis van Til in de plaatsnaam Tilburg in Noord-Brabant heeft tot vele gissingen in willekeurige duidingen aanleiding gegeven. In hoofdstuk 3 onderzoekt hij het deel burg van de naam. Zijn these is dat Tilli een Gallische plaatsnaam zou zijn en een afleiding is van de oorspronkelijke naam Tilliacum.

De studie, waarschijnlijk op schrift gesteld rond 1933, kan nu via het Regionaal Archief Tilburg verder bestudeerd worden. Dit is met recht een onontdekte schat te noemen.

3 reacties

Reageren
  1. jojanneke | Sep 11, 2020
    @Sophia en @Paul, klopt, dat verhaal over de Lindeboom kennen we ook. Klinkt ook heel plausibel. Groeten, Jojanneke (Regionaal Archief Tilburg)
  2. Paul | Aug 22, 2020
    Ik heb ooit gehoord dat de naam Tilburg is ontstaan door Til van Tillia- Lindeboom in het Latijns en burg vdh kasteel/ Burcht thv de Dillenburglaan waar de fundering nog is te zien. En die 2woorden tot een woord Tilburg is gesmeed.
  3. sophia | Dec 13, 2018

    Oorsprong van de naam Tiburg.

    eerder gelezen over de lindeboom, in het latijn tilea, die in die steeek veel zou voorkomen. zelfde zou van toeassing zijn op de Waalse plaats Tilff.

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag