Moerenburg en het Kasteel van Tilburg in 3D

0
31-08-2011
  • Moerenburg
  • Kasteel van Tilburg
  • Google Earth
  • downloaden
  • 3D
Tilburg is niet rijk aan eeuwenoude gebouwen die beeldbepalend zijn voor de stad. De stad heeft andere kwaliteiten.

Toch bestaat er altijd weer een behoefte om de geschiedenis te reconstrueren in iets fysieks. Zo heeft de gemeente Tilburg het plan opgevat om Huize Moerenburg nieuw leven in te blazen. Dit middeleeuws (land)huis was eeuwenlang de zetel van de pastoors van Tilburg en Enschot en later van andere belangrijke personen. Rond 1750 is het gesloopt en leeft de naam alleen nog voort in het gebied waar het huis heeft gestaan. Deze zomer is begonnen met de werkzaamheden en in de lente van 2012 zullen de contouren van het landhuis terug te zien zijn in het landschap en komen er ook tuinen, grachten en een boomgaard.

Een andere opvallende gebeurtenis was de ophef over de kasteeldeur van het voormalige kasteel van Tilburg die opdook bij een particulier. De emoties liepen hoog op en de deur blijft behouden. De gemeenteraad maakte zich daar sterk voor. Het kasteel zelf is in 1859 gesloopt nadat het eeuwenlang in de Hasselt had gestaan en huis was voor de voormalige heren van Tilburg. Er zijn enkele prachtige gravures van bewaard gebleven en de contouren van het kasteel zijn terug te vinden een plantsoen.

De digitale techniek maakt het een stuk eenvoudiger om oude gebouwen weer zichtbaar te maken. Regionaal Archief Tilburg heeft daarom van deze twee gebouwen een 3D object laten maken. Deze objecten kun je downloaden en bekijken in Google Earth.

Hoe dat precies werkt kun je lezen op de website van Regionaal Archief Tilburg.
Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag